Schenouda Creative Commons License 2024.02.06 0 2 19106

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=166319001&t=9000303

 

Kétségtelenül érdekes építmény: elég szürreálisnak hat itt.

Kheopsz piramisa körül (főleg a keleti és nyugati oldalon) rengeteg masztaba (sír) van. Khephrén piramisa körül nincsenek masztabák, viszont van (vagyis már csak volt) ez. Kheopsz piramisa mellett viszont nem épült ilyen "raktársor"...

Ha szertartási kellékeknek épült, úgy miért nem épült már az első (Kheopsz) piramissal, neki nem kellettek szertartási kellékek? Hisz - mivel az gyakorlati hasznosságú építmény - tudták volna használni Khephrén vagy Mükerinosz temetésénél is. Másrészről, ami ilyen ilyen hatalmas valami (legalább 3000 négyzetméter!) oda annyi kellék fér be, hogy azt a temetésnél be sem lehet vinni a piramisba: néhány szűk járat, ahová lehetetlen lerakni bármit plusszba, a királyi sírkamra se egy bálterem.

Nem lehettek munkások szálláshelyei bizonyosan. Felvetődött, hogy műhelyek lehettek, ahol szertartási kellékek készültek. De miért egyformák? A régészek különböző fémeknek és kőfajtáknak a nyomait találták a sarkokban, de azt is konstatálták, hogy a helységeket aprólékosan és rendszeresen kitakarították. Ez mindenképpen azt jelzi, hogy amit itt tároltak, az rendkívül értékesnek számított akkoriban!

 

Előzmény: Annaem (19102)