Schenouda Creative Commons License 2024.02.05 0 2 19080

"Megint eszembe jutott egy butaság."

 

Ilyeneket feldobhatsz nyugodtan (aztán meglátjuk, hogy esik le).

Hogy valami "magasztosabb" célja lenne a kőládának, mint egy halott befogadása? Ez nehezen képzelhető el, de nem is vethető el teljesen. Éppenséggel kettős jelentés felvetődhet. Én például nehezen értem a kanópusz ládákat/edényeket, vagyis ezek hasznosságát, miértjét. Szerintem ezek is a 4. dinasztia idejének konstrukciói.

 

Vedd figyelembe, hogy ez egy óriási nekropolisz (Gíza). És nem csak itt, hanem Kisázsiától Kínáig találunk temetkezési piramisokat, halmokat, kurgánokat. Mindenféle jelentéktelen hasonlóságokat észrevesznek sokan, csak magát a temetkezést nem, holott még Amerikában is hódit: ilyenbe temetik Pacal fejedelmet a maja Palenqueban.

Egyiptomban a temetkezés, a nekropoliszok voltak az ókor hadiipara, NASA-ja. A királyi minisztériumok, paloták mind vályogból épültek, de a gízai sírok mind kőből. Királyoknak csak a sírjai maradtak meg és nem a palotáik: már ez figyelmeztető kellene legyen. Maga az egyiptomi hagyomány is síroknak tekintette a piramisokat. Mikor megölték Oziriszt, egy ládába zárták és leforrasztották. Ozirisz sírját egy ősszigetre helyezte a mitikus emlékezet. Abüdoszban, I. Széti kenotáfiumában, amit Ozireionnak is neveznek megcsodálhatjuk ezt. A templom száztonnás gránit oszlopai az óbirodalmi templomokat idézik (mint a Gránittemplom). 8 méterrel mélyebbre kellett építeni, mint a mellette lévő hatalmas templomot, mivel azt akarták állandó vízforrást kapjon.  Ugyanis a jelképes kis szigetet az "ősvíz" veszi körül. Még ma is látszanak a "kis sziget" padlóján Ozirisz koporsójának és kanópuszládájának bemetszései.

Ezoterikus értelemben természetesen el lehet fantáziálni Ozirisz sírjának, koporsójának szimbolikájáról (akár technikai értelmet is tulajadonítva neki), tehát mint "kőláda", más funkciót elbírna, de biztos vagyok benne, hogy végső soron valahogy kapcsolódnia kellett a halottkultuszhoz. Ugyanis az egyiptomi lélek, nem nagyon tudott ettől magasztosabbat elképzelni.

De ebben az irányban nyitott vagyok, ha van ötleted arra, mire használhattak volna egy olyan kőládát, mint amilyet a két nagy piramisban is találtak Gízában...

Előzmény: Annaem (19076)