GergyeAkos Creative Commons License 2024.02.05 0 0 765

Kedves _lala_,

 

kivitelezőként figyelem ezt a fórumot, szerintem nagyon sok cég arra alapoz, hogy egy vonzó árat tudjon prezentálni, amiből csak egy igazán komromisszumos épületet lehet (ha lehet) építeni. Négyzetméter árakat kiírni pedig azért nagyon nehéz, mert minél kisebb egy épület, annál több az egy négyzetméterre jutó gépészeti, organizációs, stb. költség - legalábbis a mi cégünknél.

 

Szintén nem mindegy, hogy valaki a hasznos alapterületet árazza, mások pedig a beépített területet (falakkal együtt számított, szuperbruttó alapterületet). Itt már mindjárt jelentkezhet egy 20% körüli különbség.

 

Elképzelhetetlennek tartom az alább KisFickó2 bejegyzésében olvasott 400-450 ezer forintos NETTÓ ALAPTERÜLET négyzetméter árakat egy normális műszaki tartalommal, ez lényegesen önköltség alatt van. Mi most készítjük a katalógusunkat, saját, megépült alaprajzainkból, és bruttó 550.000 Forinttól 650.000 Forintig jönnek ki a hasznos alapterület négyzetméter árai - minél nagyobb egy épület, annál költséghatékonyabban építhető. 200 négyzetméter körül tudunk 500 ezer forinthoz erősen közelíteni, esetleg alá is menni.

 

Viszont ezért a pénzért olyan épületet kap a megrendelő, amibe nagyon nehéz belekötni műszakilag és esztétikailag is.

Előzmény: _lala_ (763)