endrebá Creative Commons License 2024.02.05 0 0 213370

Sziasztok barátaim, agyaljatok egy kicsit velem - megint kéményfüst témájában :

Adott egy frissen felújított ház, amelyikben a fűtés részben még a régi.  De a kályha időnként visszabüfögi a füstöt.  Van hogy naponta többször, van hogy több napig semmi baja.

Én azt mondom hogy az új, légmentesen záródó ajtók-ablakok miatt van a jelenség, mert ha a kéményhuzat eléggé lecsökkenti a légnyomást a házban, akkor megszűnik az elszívó ereje.  Ha egyformán alacsony a nyomás a kéményben és a házban, akkor a füst egyenletesen kezd eloszlani a két hely között.

Mint mikor egy porszívó csövével egy olyan üvegvázából akarunk kiszívni szemetet, amelyik vázának a nyakán éppen szűkön fér be a porszívó csöve.  Akkor a szívócsőben levő alacsony nyomás, és a vázában kialakuló alacsony nyomás szinte kiegyenlítődik - és a szemét nem szívódik fel a csőbe.

Nnna.. ha szerintetek is ez lehet a visszafüstölés oka, akkor mi lenne a jó megoldás?

Én azt gondoltam ki, hogy egy oltári hosszú porszívócsövet kéne a kályha ajtajától a kültérig vezetni, amelyik csövön van elzárási lehetőség.

Mert a drága új ajtók pont azért lettek vásárolva, hogy ne engedjenek be kinti hideg levegőt.  A kályha ajtajához akármilyen porszívócsövön vezetett kinti hideg levegő is hűti a lakást - ezért kéne elzáró a végére..

..hm.. meg talán az elejére is, hogy a benne álló hideg se hűtse a környezetét.

Az meg hogy az elejére-végére szúnyogháló kell, az tutti.. hogy se a katicák, se a poloskák, se az egerek..