Kopasz Creative Commons License 2000.05.11 0 0 7399

Ahoj!

Most a hétvégén nem lesz futam, így kissé "uborkaszezon" van, de talán fel kellene hagyni ezzel a kissé dedós feleselgetéssel, hogy melyik pilóta a gyorsabb és hogy mennyivel. Bár jelenleg az igazán bennfentesek (pl. versenyzők) is elismerik, hogy jelenleg MS (talán?) a legjobb pilóta, de ez nem jelenti azt, hogy mindig és mindenhol ő a legjobb. Ha valaki egy versenyen elkap egy nagyon jó formát és a technika is úgy akarja, akkor ott és akkor nemigen lehet megverni. Ami az igazán nagy pilótákat kiemeli a többiek közül, az az, hogy ők gyakrabban tudják magukat ilyen fizikai-pszichikai állapotba "felszívni". Alapvetően a mindenkori F1-es mezőny minden tagja rendelkezik a megfelelő alapadottságokkal, különben el sem jutnának oda. Nemigen érdemes itt arról vitatkozni, hogy ki a gyorsabb általában, pl. manapság MS vagy Hakkinen. A tényleges "performance" sok mindentől függ. Itt arra gondolok, amit MS a Hungaroringen művelt anno. Ő képes rá, de ő sem mindig, sőt megkockáztatom, hogy nem túl gyakran. Ő akkor abban a szituációban olyan fizikai lelki állapotban volt, hogy képes volt megcsinálni. Abban is biztos vagyok, hogy Hakkinen is volt már ilyen helyzetben, gyanúm szerint akkor pl. ilyesmi történt, amikor Panis balesetekor a boxkiállása miatt csúszott le élete első GP győzelméről, akkor ott nagyon jól ment az azidőtájt még nem világverő kocsival. A "ki a gyorsabb és mennyivel?" kérdést csak akkor tudnánk eldönteni talán, ha mindkettőjüket beültetnénk szezon elején monjuk egy Williams vagy Jordan (vagy más) kocsiba és ott végigcsinálnának együtt legalább egy teljes szezont. Lehet, hogy hamar kiderülne ki a dudás a csárdában, de lehetnének akár nagy csaták is. Én nem tudom eldönteni melyikük a "gyorsabb", de ez is változó, mivel egy versenyen belül sem mindegy, hogy ki mikor, milyen szituációban tud gyorsabb lenni a saját átlagánál. Érzésem szerint a ritmusváltásnak MS a nagymestere, míg Hakka inkább abban nagyon jó, hogy tartósan tud nagyon tempósan autózni. Egyszer ez kifizetődőbb, másszor az. Ha jól belegondolunk, Senna sem nyert mindig, volt amikor őt is megverték, holott ő tényleg (a jó értelemben vett) megszállott _versenyző_ volt. Tehát ha valakinek kijött a lépés, akkor Sennát is le tudta győzni, Prost is, MS is és alkalomadtán mások is.
Persze a fentiek szigorúan SZVSZ.

Üdv: Kopasz