KisFickó2 Creative Commons License 2024.02.03 0 2 761

Én ahogy nézem, itt a kivitelezők között nincsenek nagy árkülönbségek, akik a neten hirdetnek. Nyilván figyelik egymást:-) 380-550 között van a skála. Tehát valójában kb 400-500 között. 

 

"Gyanúsan olcsó" - mi a gyanúsan olcsó? SIP házasok, könnyűszerkezetes házasok, MINDEGYIK akit én találtam, 420-430-max 490 ezer forintos nm áron hirdet. Ez azt jelenti, hogy egy 100 nm-es ház szerintem 50 M-ból biztosan kijön. Tokkal, vonóval. Téglaházasok sem nagyon hirdetnek drágábban. 

 

Most vagy mindegyik gyanúsan olcsó, vagy egyik sem? 

 

Fix árat vállalunk, 490e Ft/m2 - Téglaház építés - felépítem.com

https://dream-home.hu/pages/mennyibe-kerul - Dream-Home 460.000 Ft/nm téglaházra - de 350.000 -el hirdetik:-) 

Családi házak 410000Ft/nm áron - Minősített generálkivitelezés ModernLak 410.000 Ft/nm áron hirdet 

LSH Készházak | Ultragyorsan építhető - ez 380.000 Ft/nm árat ír, na ezt TÉNYLEG NEM HISZEM EL hogy ez kulcsrakész - bár mindenhol mondják, hogy ők a legolcsóbbak, de mitől? Elnevezték máshogy a SIP panelt? 

https://kp.hu/csaladihaz-epitesi-arak-2022-ben/ - KP Sales House - itt le sem merik írni a kulcsrakész árat, nagyon sok a duma, elég nehéz áttekinteni, de emelt szerkezetkészen, meg a különböző körmönfont, áttekinthetetlen készültségi fokokban kb 360-380.000 Ft/nm, kulcsrakészen szerintem 500.000 Ft/nm körül jöhet ki 

https://www.smartehaz.hu/araink SmartEHáz - ezek 344.000 Ft/nm árat írnak kulcsrakész generálkivitelezésben, téglaházra - na EZT NEM HISZEM EL, az egész oldalon van négy darab referencia, az egyik úgy látom ugyanaz, mint ami most épül, semmi konkrétum. Szerintem ez egy kamuvalami...egy üres, semmitmondó oldal, szöveg sincs rajta túl sok. Balek-halász. 

 

https://kulcsrakesz.hu/images/kulcsrakesz/arlista/exahaz.pdf kulcsrakesz.hu - 440.000 Ft/nm -től írják (szerintem ez a piacon az átlag kb) - és normálisnak is tűnik a cég, a referenciák, az építkezések. 

 

https://www.pannonmuhely.hu/csaladi-haz-epites.php#kulcsrakesz ezek 360-400.000 Ft/nm közé tesznek egy kulcsrakész családi házat - nem tudom hova tenni, szerintem túl olcsó 

 

https://csaladihazepitese.hu/ Schaab - ez SIP, 500.000 körül jön ki a bruttó nm-re ahogy nézem, vannak típusterveik 

https://europabau.hu/muszaki-tartalom-arak EuropaBAU- itt 550.000 Ft/nm-től indulunk (szerintem ez talán az egyetlen ami kicsit magass) 

https://legohome.hu/hazepites-arak/ LEGO Home- ez is elég zavarosan írja az árait, 380-515.000 között, bogozza ki, aki tudja, de írja, hogy ő nagyon olcsó, és nagyon korrekt, és mindenki más szemét:-)  

 

Összefoglalva, ahogy én látom: 

 

1. Vannak, akik nem írják ki az áraikat. Ők majd pofára áraznak. Nem lehet tudni, mire jössz ki a konkrét ajánlatig, szerződésig, és egyébként szerintem máshol sem fogod tudni, csak azt hiszed. Ha elhiszed. Pld asszem a Költözzma.hu volt egy elég nagy SIP-es cég, de náluk is a végén 500.000 körül jött ki, pedig nem írnak ki árakat. Szóval nincsenek csodák. 

 

2. Vannak, akik írnak árakat. De ezek az árak sem azok, amin neked építeni fognak, hanem van egy árpolitika, egy árverseny. Ezek a netes árak csak arra jók, hogy olcsóbbnak látsszanak, mint a konkurencia. De hogy mi a valóság, azt ezekből tisztelet a kivételnek nem fogod megtudni. Aki árat ír ki, az már nem fog drágábbat kiírni, ha kis esze van, mint a másik három. Vagy két dolog lehet: elindul lefelé egy hazugságverseny, ki hazudik  nagyobbat, és még bírja tartani. Vagy azt mondja az Okoska az osztályból, én ebbe nem megyek bele, mert én minőséget adok, és én majd kiírom a drága áraimat, de azt mondom, hogy én vagyok a jobb. Én jobban építek, persze, hogy drágább vagyok, mint a kóklerek. Úgyse tudja senki összehasonlítani, amíg nem épült meg a háza, na, utána meg aztán reklamáljon, ha tud. 

 

3. Ki akarja a legolcsóbbat választani? Én a házam építésénél biztos, hogy nem. 

 

Szóval: nem kell ezeket az árakat szerintem nagyon komolyan venni. A piaci átlagból annyit le lehet szűrni, hogy egy normális családi ház 450-500.000 Ft/nm közötti áron valószínűleg megépíthető. Ha van ennyi pénzed, akkor kb ezzel nekiindulhatsz. Aki sokkal kisebbet hazudik ennél, azt ne vedd komolyan. Aki meg nagyon fölé mond, az lehet hogy át akar verni. A kettő között vannak a feltehetően normálisabb piaci szereplők. 

 

Én egyébként a PR Elementet egész korrekt csapatnak tartom, csak drágák nagyon. Már voltam náluk a tüzöltö utvcai irodájukban, de náluk egy Liapor négyzetméter 650-700-ra jön ki. most nem tudom, hogy ez túl van-e árazva, vagy ez-e a reális, mert normális cégnek tünnek. A Liapor mondjuk mindenhol drága. De megprobalok azért náluk olcsóbbat keresni vagy üsszehasonlítani másokkal legalább. egyébként elmondták, hogy a Hones4You-nak az összes házat ők építették:-))) a Homes4You egyet sem csinált meg saját maga, és a Liapor falakat is tőlük veszik. Úgyhogy szerintemha valaki Liaporban gondolkodik, az érdemesebb, ha őket megkeresi, mert megspórolhatja a rájuk tett extra profitot, és ugyanazt kapja:-))) 

 

vicc, hogy mik vannak:-)