pirate82 Creative Commons License 2024.02.02 0 0 482187

Alapvetően szerintem ott szoktunk elmenni egymás mellett, hogy Te mindig a legpozitívabb, míg én a legnegatívabb képet festem. 

Közelítsünk egymáshoz. :) Én azt mondom, amit leírtál, egy nagyon ideális eset és amikor olyan beruházás történik, ami az elkészülte után további munkahelyeket teremt és további bevételt hoz az országnak és a makrogazdaságnak, az tökéletes dolog és üdvözlendő.

Te viszont élhetnél némi kritikával, amikor nem ez az ideális kép valósul meg és ebben az esetben, mindketten tettünk egy lépést afelé, hogy a valóságot, annak lássuk ami.

Például az ezerszer elővett stadionok, pont nem az ideális beruházások, mert többe kerül a fenntartásuk, mint amit termelnek. A Groupama aréna például egy kivétel, mert marha sok fizetős rendezvénynek ad helyet, tehát faszán eltartja magát, sőt még bevételt is termel. Mondjuk ez nem állami.

De ott van például a Puskás aréna, ami komoly kiadás, de ettől függetlenül örülök hogy olyan szépen rendbe rakták. Főleg hogy amíg nem volt használatban, kizárólag a Groupama volt az UEFA által elfogadott egyetlen pályánk. Szóval nevezhetjük szükséges "rossznak" is.

De van számtalan üresen kongó stadionunk, aminek igazából kevesebb hasznát vesszük jelenleg, mintha valami általad felvázolt beruházásba került volna a pénz.

Na ezt hívom a pénz kiszivattyúzásának. Hogy nem igazán gondol senki arra, hogy kell, vagy nem kell, hanem egy lehetőség, amiből ki lehet szedni a pénzt, hogy utána mi lesz vele, vagy fenntartható-e, vagy netán még veszteséges is, az senkit nem érdekel már. Hiszen azt már nem a vállalkozó fizeti, aki a nagy pénzt akasztotta, hanem Te, meg én. Ezért egy picit érdekelhetne, a sok pozitívum mellett, a nem elhanyagolható negatívum is.

És szerintem az is visszás, amikor kevesebb beruházásra marad pénz, mert marha drágán csinálják meg.

Itt van a Lánchíd biznisz is. Nem elég hogy drágább lett, még kevesebb műszaki tartalommal is bírt a munka.

Oké fel lett valamennyi újítva, ez tök jó, de nem lettünk boldogak, hogy meg lettünk károsítva egy távolról is jól látható összeggel. És feltételezhetően ez akkor is így megy, amikor vagy nem buknak meg vele, vagy legálisan tudják kisajtolni egy-egy beruházásból ezt a felesleges többletköltséget. Ezeket mind el lehetne költeni fejlesztésre. Helyette zsebekbe kerül, amik hiába magyar zsebek, nem feltétlenül a hazai gazdaságban realizálódnak ezek az összegek. 

 

Béke! :)

Előzmény: Alex Raps (482161)