barugon Creative Commons License 2024.02.01 -5 2 12141

Ez nagyjából így is van, nem tiltakozom!

Viszont amiről írtam az kissé más. Hogy egy széria Szláviát kiállítsak egy 50-essel szemben erre kevés a Szlávia nyerési esélye, de...!

Az említett puska kissé másképp készült. Hajdanán egy Mogyoródi HFT versenyre vittem ki, pusztán szemrevételezés, kipróbálás végett.

Jó pár - innen a sárgáról ismert - sportlövő ki is próbálta!

Azóta a helyzet akképp változott, hogy a puska szinte valamennyi alkatrésze megváltozott. A főbb elemek méreteit megváltoztattam, az 530 mm-es csőből 425-öst csináltam, a csőtengelyt más jellegűvé tettem, a mozgóéket kissé módosítottam. Más a dugattyú, más a rúgórendszer, más a tömítésrendszer. A sütést, - mivel egyfázisú - kissé "hasznosabbá" tettem. Mivel egy efféle puska paramétereit nem egy egyszerű dolog kintről, működésközben állítani, így egy külső "segédeszközzel" néhány másodperc alatt 100- 250 m/s-ig a puska lövedékkilépési sebessége állítható! Utóbbira azért van szükség, mert a dugattyúsúly állandó, a rúgóerő ott benn szintén, kintről viszont mindezt optimálisan állíthatom!

Így, ezzel a rövid csővel, (ostormozgás kizárva) a tökéletesen működő csuklótengellyel, a kivételesen jó zárással, a belső rúgórendszerrel, átalakított sütéssel, stb. stb. stb. nincs problémám vele!

De leírtam, ebből CSAK egy van. Ne általánosítsunk.

Előzmény: Törölt nick (12139)