nazareth Creative Commons License 2024.01.29 0 2 33533

Segítséget szeretnék kérni valakitől, aki profi ebben a témában !!!

A problémád alapvetően IT-s, szóval bárki olyan ismerőstől segítséget kérhetsz, aki csak a számítógépekhez ért, a vasútmodellekhez nem (ez nagyban megkönnyíti a dolgot) :)

Dióhéjban: Neked az kell, hogy a z21 routere "kliens" módban legyen (azaz ne ő maga hozzon létre hálózatot, hanem egy meglévő hálózathoz csatlakozzon). Ha ezt elmondod egy számítógépekhez értő ismerősnek, talán már tud segíteni. 

Amire figyeljetek oda:

1.) Ha jól bogarásztam ki (volt ilyen routerem, de rég volt), a TP-LINK WR-740N (ezt a routert adja a Roco a z21-hez) a korábbi firmware-ekkel nem tud kliens-módot, viszont elképzelhető, hogy frissítés után igen.

2.) Kliens mód híján esetleg "WDS repeater" módban is működhet a dolog – ez annyit jelent, hogy a z21 routere másolja a másik router beállításait, mintegy kiterjesztve annak hatósugarát, azaz a kliensek (telefon-tablet-satöbbi) nem is látják, hogy melyik routerhez csatlakoznak, mindenhonnan mindent elérnek. WDS repeater üzemmódja biztosan van a WR-740N-nek, viszont két dologra figyeljetek oda: 

 a.) ha van repeater a hálózaton, az egész hálózat sebessége lassul (repeaterenként minimum feleződik); nem biztos, hogy megéri ezt használni;

 b.) a WR-740N firmware-e (a saját programja) tartalmaz egy súlyos biztonsági rést, és tökegyszerűen fel lehet törni; emiatt ha a repeater üzemmód mellett döntötök, mindenképpen frissítsétek a firmware-t a legújabbra (a biztonsági rés alapvetően nem probléma, ha PVC-vonatokat kell jobbra-balra terelgetni, de a "nagy" hálózatra nem biztos, hogy így fel kell engedni a routert). 

3.) Amint Benbe is leírta, a Roco elég szerencsétlenül olyan IP-címet adott alapértelmezésként a z21-nek, ami nagy valószínűséggel összeakad a legtöbb router dinamikusan kiosztott címeivel, így vagy a routeren kell beállítani, hogy ezt a címet ne ossza ki, vagy a z21-en kell átállítani a címet valami másra (ehhez kábel és ingyen letölthető konfigurációs szoftver kell). 

Előzmény: pentelaci (33522)