Gödény Creative Commons License 2000.05.10 0 0 102
> Így például ~33 kg-os hátizsákokkal indultunk.
Hm. Az én hátamat már a 2x kg is nagyon húzza.

Az ilyesmire pedig elég egyértelmű a vélemény - az adott körülmények között választottál magadnak valamit, meg bírtad csinálni, tehat gratula. A túl nagy zsáknak - szerintem - egyetlen hátránya van: rombolja az ember kedélyállapotát, kevesebbet van kedve bámészkodni, élvezni a tájat, többet van az ember magával elfoglalva. De ha kellően megedződött már az ember - vagy elég sokat kizabált a zsákból - akkor beáll a kellemes egyensúly.

> főleg a sok aszfaltgyaloglás, amiért szidtuk is sokat az út-kijelölőket.
A szidás - sajnos - csak részben jogos. Mert az aszfaltra úgy kerül a jelzés, hogy nem sikerült mást találni, vagy volt más, de az befuccsolt. És ha baj van - lezárták az utat, mindegy, hogy komoly okkal vagy _csak_ - akkor nagy hirtelenjében az aszfalt a segítség. Aztán előfordul sajnos, hogy az akadály már megszűnt, de a jelzés ottragad az aszfalton.

Nem annyiból áll a jelzés-kijelölés, hogy végigsétálom a területet, és ha tetszik egy út, akkor jöhet a pemzli. Beleszól abba a terület tulajdonosa, az erdész, az önkormanyzat stb.

(Éppen most vasárnap raktuk vissza a Gerecse szélén, a Nagyegyháza felé aszfalton kerülő szakaszt az eredeti, több, mint 15 éves helyére. Annak idején a bányaművelés miatt kiemelt víz duzzasztotta fel annyira a patakot, hogy lehetetlenne vált az átkelés; a logikusabbnak tűnő kerülőút is majdnem mindig térdig sáros volt. De a kéktúrától független okból - teljesítménytúra útvonalaként - nyúltunk hozzá, persze a kéktúrások is bólintottak a dologra.)

Bárkinek van konkrét javaslata, hogy melyik aszfaltszakasz helyett merre lenne érdemes vezetni a kéket, és ezt nem csak a térkép mellett ötölte ki, hanem a helyszínen meg is nézte, írja meg bátran ide, vagy közvetlenul az MTSZ-nek az mtszhir@c3.hu címére. Ráfér már a kéktúrára egy felülvizsgálat, hogy hol lehetne csökkenteni az aszfalt-szakaszokat. Azt ugye felesleges mondani, hogy "Magánterület! Kutyával őrizve", meg "Bányaterület, robbantásveszély" feliratú táblák elég rosszul mutatnak egy úton. De ha túl szaporák a magaslesek, vadetető mellett megy el az út, az se jó jel - akkor az erdészet fog kötözködni - meg őszi alkonyatkor az úri vadászok lövöldözni.

Előzmény: h-alga (101)