llang-ilang Creative Commons License 2024.01.24 0 0 24743

"Vitatom, hogy a valdensek a későbbi protestáns reformáció közvetlen szellemi előzménye volna...." 

No és milyen alapon vitatod? Történelmi tényeket nem sok értelme van vitatni...

 A valdensek a reformáció előtt leforditották a bibliát, párosával jártak evangelizálni jahovista módra, vitatták a pápa főségét, rómát babilonnal azonositották, egyetemes papság hite és a klérus elutasitása...elég ennyi? Ez mind-mind visszaköszön és hangsulyosabb lesz ahogy előrehalad a reformáció

 

 

"A valdensek eredetileg nem tértek el a katolikus ortodoxiától, inkább az ellanyhult hitgyakorlatot..." azért durva tulzás...képzeld a legtöbben még szombatot is ünnepeltek a föntieken tul. Már egyetlen pont sem a katolikus ortodoxiát veti föl nem hogy mindet egyszerre...Honnan  estél te ide ezekkel a csodálkozó nagy szemeiddel?

 

 

"...Husz János tevékenysége nem csak annyiban merült ki, hogy a katolikus dogmatika szempontból unortodox nézeteket hirdetett, hanem lényegében polgárháborút robbantott ki a Német-Római Császárság területén, az ilyesmit meg a világi hatalmak nem igen szokták szeretni ma sem." 

 

 

Husz semmi többet nem prédikált mint Wicliff angliában, azért ez nem annyira unortodox... Célpontja nem a világi rend aláásása hanem a hit reformja. Vele együtt én is tagadom a katolikus egyház főhatalmát, és most nekem könnyen lehet nagy szám de őt ezért lázitásért perbe fogták.  A császár csak a szentatyák hosszas rábeszélésére szegte meg korábbi adott szavát és végeztette ki.

 

Te most a világi hatóságok nyakába akarod varrni az egész balhét, Jézust is a polgári hatóság végezte ki mert a zsidók megzsaroltál Pilátust

 

Jn 19,11 nagyobb bűne van azért annak, a ki a te kezedbe adott engem. A császár adta ki a parancsot, de a fölbujtónak-az egyháznak- nagyobb büne van, hiába probálod eltolni a felelősséget ilyen jogi büvészkedéssel hogy egyházi szervezet nem is tud bunt elkövetni...

 

 

Nincs abban semmi lázitás hogy nem fogadom el a pápa főségét. Hogy pedig kivégzését követően polgárháboru lett azt igazán nem varrhatod Husz nyakába. 

Azzal persze képmutató módon nincs bajod hogy a pápa keresztesháborura szólit föl- ez ellen Husz János fölszólalt- majd a koncepciós perben megölt reformátor halála vetette hullámok-polgárháboru az már nem teccik.

 

 

"De arra sem feleltél, hogy a középkori inkvizíció eredeti célpontjai éppenséggel olyan mozgalmak voltak, amik protestáns szempontból is súlyosan eretnek, társadalomellenes irányzatok voltak, úgyhogy ezeket vértanúknak nevezni, elég valótlan."

 

 

 

Eredeti célpontjai- jópofa vagy. Alig maradt valami róluk a tüzzel-vassal irtásban, csak amit az ellenségük ( ez esetben a szent inkvizició) följegyzett róluk. Nyilván nem az volt a cél hogy jó képet fessenek róluk, egy fényevő odakeveredik máris az egész szekta társadalomellenes gyerekeket halálraéheztető öngyilkos szekta lesz. Ez már csak azért is butaság mert egy öngyilkos szekta eleve kiirtja magát nem szükséges irtani, és nem is lesz történelmi tényező....

 

De ami ennél fontosabb.....ha talál is az inkvizició néhány bolondot akit lemészárolhat megkinozhat...hogy magyarázod a több 10 ezernyi áldozatot akik NEM az eredeti célpontok voltak? (lol) 

 

Azt is magyarázd el hogy Jézus milyen iránymutatásokat hagyott ránk, milyen irányelvek mentén alkalmazzak erőszakot, hogy égessek-kinozzak embereket ha pl ariánusok?

Ezt az egész Jézus nevében öljünk teológiát jo lenne kifejteni.

Előzmény: Józsikácska-3 (24702)