Saddam Hussain Creative Commons License 2000.05.09 0 0 541
Örömmel látom, hogy nem süllyedt el ez a topik :-) Eddig nem írtam ide, csak olvastam a virtuális dzsihád kontra keresztesháborút. Most a Bagdadi Tolvaj (remélem ideiglenes) kiesésével támadt űrt szeretném betölteni, legalábbis egy olyan kérdéssel kapcsolatban, ami engem is nagyon érdekel. Kicsit OFF, de talán elnézitek.

Szóval, a tévesen ördögimádóknak nevezett jeziditák Észak-Irak hegyeiben élnek. Vallásukban a kereszténység, az iszlám és a természetvallás egyes vonásai keverednek. Néprajzilag a a kurdokhoz tartoznak, jelenleg kb. 100 ezren vannak. Legnagyobb csoportjuk Moszul környékén él, de kisebb számban élnek Szíriában, Törökországban, Iránban, Grúziában és Örményországban is. A jeziditák szent könyvei arab nyelven íródtak, címük: a Kinyilatkoztatás Könyve és a Fekete Könyv. Magukat "dasin"-nak nevezik. A "jezid" szó a perzsa "ized", "angyal" szóból származik. A jezidizmus neve összefügg továbbá a 6. kalifával, Jaziddal (Kr.u. 680-83 azaz 60-64 hidzsra), aki a siíták szempontjából egyike a világ leggyűlöltebb alakjainak (s aki a szunniták körében sem túl népszerű). Nincs azonban bizonyíték arra, hogy Jazid maga is részt vett volna a jezidizmus alapításában vagy terjesztésében.
A jeziditák szerint Isten csupán teremtő, aki nem avatkozik bele a világba. A világot alakító erők: Malak-Taúsz és Saik Adí. Saik Adí-t sokan Jaziddal azonosítják, aki lélekvándorlás útján emelkedett isteni szintre, és most a jót cselekszi a világban. Saik Adí Malak-Taússzal, a letaszított páva-angyallal működik együtt. Malak-Taúsz letaszíttatása után bűnbánatában 7000 éven át hét hordót töltött meg könnyeivel, amelyekkel kioltotta a pokol tüzét. A jezidizmusban ezért nincs pokol.
A jeziditák imájukat naponta kétszer, a nap felé fordulva mondják el, ügyelve arra, hogy jó messze legyenek a nem-jeziditáktól. Az imádságot Malak-Taúszhoz intézik. A szombati a pihenőnap, de a szerda számít a megszentelt napnak. Decemberben három napos böjtöt tartanak. Augusztus végén 6 napos zarándoklatot tesznek Saik Adí sírjához, amely Moszultól északra található. Ez a zarándoklat a jezidizmus legfontosabb része. Az ünnep során megfürdenek a folyóban, megmosdatják Malak-Taúsz figuráját, zenélnek, himnuszokat énekelnek. A rituálé legtitkosabb részeit kívülállók a mai napig nem láthatták s ezért ismeretlenek.
A jeziditák a kurdokhoz hasonlóan szerveződnek, szinte valamennyien kurd nyelven beszélnek. Ennek ellenére nem keverednek a többi kurddal. Úgy tartják, hogy ők maguk kizárólag Ádámtól származnak, míg a világ többi része Évától s ezért náluknál alábbvaló. A jezidita hitet nem lehet felveni, annak születni kell. Körükben a legsúlyosabb ítélet a közösségből való kitagadás, mivel ez a lélek örökre történő elvesztésével jár.
A jeziditákat azért tartják ördögimádónak, mert Malak-Taúsz másik neve ugyanaz a szó, amivel a Korán a sátánt jelöli. Kevés jel mutat azonban arra, hogy a jeziditák Malak-Taúszt úgy imádnák, mintha megfelelne a Korán vagy a Biblia ördögének. A jeziditákat sohasem tekintették a könyv népének, és muszlim szomszédaik sok szenvedést okoztak nekik.

Tisztelettel, egyben elnézést kérve az OFF-topikért:

minden nickek anyja