Lemezvágó, vol. sokadik.
A hidraulikus szakember - bár szerintem értené a dolgát, de egy akkorra link alak, hogy az csak na (a múlt hét szerdán cserélte volna ki a gumidarabokat). Tehát még ezen a héten ki kell(ene) guberálnom kettő munkahengerből kettő vasdarabot (amiben a gumidarabok vannak), lemérni mindent is, s új szimmeringet szerezni hozzájuk. S szerény véleményem szerint, azt a pár tonnás késtartót nem árt majd valamivel kitámasztani - melyhez a hébér ránézésre egy kissé kevés lenne. A hengerek felefelé való feszegetése még menne, mert amúgy is el kell távolítani a megfagyott 'hidraulikafolyadékot', így csövek le, szelepek le, kiolvaszt (meg ha már ott vagyunk, akkor az O gyűrűk cseréje sem viszi csődbe a céget), s egyebek. Ahhoz képest, hogy halványlila sejtelmem sincs a dolgokról, egész sokat haladtam - részmunkaidőben. Amúgy valaki beszélt már olyan emberrel, aki látta azt, hogy egy gömbben végződő, vaspogácsával végződő hidraulika munkatengely végéről miféle képen lehet lebuzerálni ezt a pogácsát anélkül, hogy az egész munkahengert ki kellene szedni? Minden megoldás érdekel...
S már megtaláltam a következő hobbiprojektet is: egy kicsi késes élhajlítógép, nincs három méter hosszú sem. A kolléga, aki hazahozta, azt állítja, hogy ő ezt még látta működés közben - neki elhiszem. CNC vezérelt, csak egy apró baja van: kirakodás alatt a sok balfaszkodás közepette egy kissé leesett. Rá egy autóra, de ez már más történet. :) Hozzáértő szakember megnézte, meghintette szenteltvízzel, majd feladta az utolsó kenetet: ez az elektronika menthetetlen. Mivel nem volt nálam megfelelő szerszám, így csak szemrevételeztem a dolgokat, egészen javíthatónak tűnik. Rossz esetben a nyákot is újra lehet gyártattni. A burkolat ép, 'csak' az előlap tört be. Amúgy is, ilyen gépet nem láttam még belülről*...
*Kiskorom óta érdekelt, hogy mi és miért működik úgy, ahogyan az működik. Ehhez sok mindent szét kellet szedni, de már eljutottam addig a szintig, hogy össze is tudom szerelni a kacatokat, amiket szétszedtem...