kacsomilla Creative Commons License 2024.01.23 0 1 10207

Viñales

A kora reggeli Viazul busszal indultunk Havannából Viñalesbe, amire még otthonról vettem meg a jegyeket online a busztársaság oldalán. A terminálban egy pultnál bemutattam az előre kinyomtatott foglalást, cserébe megkaptam a jegyeket. Nincs kiosztott ülőhely, mindenki oda ül, ahová szeretne vagy tud. Klíma van a buszon, de WC nincs. Odafelé megállt 2 óra utazás után egy út menti kávézónál egy rövid pihenőre, de visszafelé egyhuzamban tette meg a 3 órás utat.

A szállást ide is az AirBNB-n foglaltam előre egy casa particularban. A szállásadónk kijött elénk a buszhoz. Közel laktunk a buszhoz és a város(?)-központhoz is.

A háziaknál rendeltünk egy veterán autós túrát a fontosabb látnivalókhoz. 25 $-ért 3 órán át mentünk. Első megálló az indián barlang volt. Ha jól emlékszem, 300 peso/fő a belépő. Gyönyörű szép cseppkőbarlang, benne folyik egy folyó. Egy rövid csónaktúra is van a barlangban.
Második megállónk egy másik barlangnál volt, ahol 150 pesos belépőért a kubai rabszolgák életéről láthattunk kiállitást, szobrokat, installációkat, festményeket.
Innen ahhoz a kilátóhoz vitt az utunk, ahol hotel is van medencével. Jó panoráma nyílik innen Viñales nemzeti parkjára.
Végezetül megnéztük az óriási sziklafestményt. A tájékoztató tábla szerint a festmény az élet fejlődését ábrázolja Kuba szigetén. Anak apropójából készült, hogy dinoszaurusz csontokat és ősember nyomait találták a környéken.
A helyi bárban ittam az egyik legjobb piña coladát 400 pesóért.

Másnap Cayo Jútiasra mentünk strandolni egy veterán collectivóval. 10$/ fő oda-vissza. Megkérdeztem még 2 helyen, mindenütt ennyi az út ára. Velünk együtt 7 turistát gyűjtött össze az autó. Pocsék utakon zötykölődött végig, és egész nap ott parkolt, amíg várt ránk.
A strand homokos, a víz lassan mélyül. A napágyért 500 pesót kértek. Van felette napernyő is. Nem voltak sokan.

Viñalesben még egy 3 órás lovastúrán vettünk részt, amit az AirBNB-n foglaltam előre otthonról. A lovak jól tápláltak és nyugodtak voltak, gyakorlatlan lovasoknak sem kihívás. Sétatempóban mentünk egész úton. A vezetőnk elvitt egy dohámy és kávéfarmra, ahol a farmer részletesen megismertett az arabica kávé és a szivar kézműves előállításával. A termés 90%-át be kell szolgáltatniuk az államnak, a maradékkal gazdálkodhatnak szabadon.

Viñalesben drágábbnak találtuk az éttermeket, mint Havannában. A szállasunkon kértünk hát a reggelin kívül vacsorát is, és nem bántuk meg.

Egy tipikus kubai reggeli a casákban 5$/fő, és a következőket tálalják fel: tojás általában rántottaként, paradicsommal és uborka karikákkal, szendvics, toast vagy amerikai palacsinta, ahhoz margarin és mangólekvár, méz, egy nagy tányér gyümölcs felszeletelve: banán, sárgadinnye, görögdinnye, guava, passiógyümölcs, stb. Italnak termoszban kávét, tejet és sűrű gyümölcslét vagy gyümölcsturmixot.
Ezeket mind egyszerre, egy étkezésre!