attila0325 Creative Commons License 2024.01.19 0 0 47397

Nem is az a cél, hogy a fűtésen nyerjek vele, hanem nyáron tudjak kicsit hűteni, temperálni, illetve ezzel lenne egy alternatív fűtésem, ha úgy járunk, mint tavaly februárban,

hogy útépítésnél a markoló megtalálta a település gáz betápját :-D

 

A rendszert hidraulikus oldalról igyekeztem a legegyszerűbbre csinálni. Egy 12 kW-os - sokak által utált - Genus One van fent, alacsony hőfoktartományba állítottam,

ezután van egy hidrováltó, majd a hidrováltó szekunder oldalán kettő darab wilo yonos pico. Egyik szivattyú a padlófűtés, másik a födémé.

Ezzel remekül meg tudom oldani, hogy nyáron csak a födémbe menjen majd a hidegvíz, ha annyi épp elég.

Az osztógyűjtőkön minden körre tettem egy termofejet, amiket a betonba ágyazott PT100 értékei alapján nyitogatok, majd indítom a szivattyú(ka)t, utána a kazánt.

Eddig a legnagyobb teljesítmény, amit láttam fűtés üztemben, az 7kW volt rövid ideig az első fűtés alkalmával. Szóval ha hőszivattyú, akkor valami kicsi, és erre van is alternatíva, de ez nem az a topic.

 

A genus kapcsán annyit, hogy eddig nem találkoztam még egy olyan készülékkel, amit ennyire a házhoz tudnék állítani, mint ezt. Szüleimhez tavaly ősszel tettem fel egy Viessmann Vitodens 100-at.

A viessmann nem egy rossz kazán, de nagyon túl van hájpolva, és túlárazva. Olyan alapvető dolgok hiányoznak belőle, ami a genuson mind megvan, és sokkal értelmesebben is van megoldva.

A genus panelhibára számítottam, ez ismert volt a vásárláskor is, és mikor elkezdett előjönni, elküldtem a korábban linkelt embernek javításra. Azóta elfelejtettem, hogy van kazán a falon.

Van egy tartalék panelem hozzá, és azon gondolkodom, elküldöm neki ezt is, csinálja meg. Ugyan nem rossz, de lehet, csak idő kérdése ennél is. Nem tudom, mit csinált vele, de most atom stabil.

Feltételezem, ez egy új panelen is megbarkácsolható.

 

Viessmann:

Kazánon belül a tágulási flexibilis csővel van bekötve. Minek? hogy legyen ami kilukad?Nincs kézi légtelenítő a legfelső ponton, nincs egy analóg nyomásmérő. A sorkapcsok még 1980-ból való sima "csokik".

Nagyobb baj, hogy a csatlakozósornak kétféle bekötése is van, és nem biztos, hogy az lesz a nyerő, ami a gépkönyvben van... Főleg a HMV tároló érzékelőnél fontos ez. Viessmann HMV érzékelő 46 000 Ft-ért?

Ugyanmár, emberek... B3950K karakterisztikájú, 10K NTC kell ehhez is. Vízálló, rozsdamentes tokozott hüvelyben, 3 méter vezetékkel vettem 5 darabot 2800 Ft-ért. No comment.

Tetszik viszont a primer hőcserélő, a külön gyújtás + külön lángérzékelés, de nagyjából ennyi. Stabilan teszi a dolgát, de ezen nincs olyan, hogy majd én megmondom, milyen égőteljesítményhez

milyen szivattyúfordulat tartozzon, mennyi legyen a teljesítményfelfutás ideje, satöbbi. Vagy csak én nem találtam meg, de akkor jól eldugták. Ez annak jó, aki nem akar foglalkozni vele. Feltesz, bekapcsol megy.

A 100-as sorozaton ráadásul a buta kijelző van. A 200-as tetszene, de nem véletlen, hogy idehaza nem is forgalmazzák. Nem ér ez annyit. Inkább veszek 3 genust, vagy immergas victrixet vagy Bosch condenst.

Előzmény: siletto (47396)