barkasarja Creative Commons License 2024.01.15 0 1 82603

Igen, „csodálatos” elnevezések ezek a ©túrovo meg Gabčíkovo, meg még egy csomó agyament névadás, ezért szemléltetésképpen a Pozsony (ugye ez is egy ősi tót város) elnevezése körüli agyament kínódásukat be is teszem.

 

„Szlovákiában Robert Fico hirdette meg az észszerű historizmus programját, ami a szlovák népet a Nagymorva Birodalomtól eredezteti, azonban az elszlávosítás hasonló formái már 1920 után, a csehszlovák időkben is jelen voltak.

 

Pozsony hivatalos szlovák neve 1837-ben keletkezett úgy, hogy P. J. ©afárik szlovák történetíró, régész tévesen rekonstruálta a város régi nevét: azt hitte, hogy az nem a Braslav, hanem a Bratislav névből származik.

 

KORÁBBAN A VÁROS SZLOVÁK NEVE PRE©POROK/PRE©POREK VOLT.

 

1919. január 1-jén cseh és olasz legionáriusok foglalták el a várost, majd három napra rá Vavro ©robár vette át az ellenőrzést felette. Ebben az időben a település neve még mindig Preąpork (Pozsony, Pressburg), bár a cseh legionáriusok maguk között Wilson-városnak nevezték (Wilsonovo město), az amerikai elnök iránti tiszteletből.

 

A prágai kormány ©robár képviseletében február 2-án hozott döntést a város nevének megváltoztatásáról. Pozsony ekkor még mindig a történelmi Magyarország része volt, bár cseh katonai megszállás alatt. Ekkor a Bratislav nevet kapta, ami a cseh névhasználatban elterjedt Vratislav, Břeclav, Zbraslav nevekkel állítható párhuzamba. Vavro ©robár intervenciója után a minisztertanács elnöksége Prágában bejelentette, hogy Preąporok helyett a Bratislava elnevezést kell ezután használni.

 

A Bratislava név előzménye a 907-ben említett Braslavespruch, illetve Brezalauspruch alak. Ez a szláv Braslav személynév és a német burg, azaz vár főnév összetétele. Ebből lett a német nyelvterületen ma is használatos Pressburg.

 

A Braslavespruch, illetve Brezalauspruch nevek Pozsonyhoz kötése tudományos szempontból viszont rendkívül problematikus. Braszlav Alsó-Pannonia szlovén hercege volt mint keleti frank hűbéres 892 és 907 között. A mai Pozsony területéhez semmilyen módon nem kapcsolódott a tevékenysége, írott forrás nem szól erről.

 

Előzmény: Eklatáns Béla (82586)