barkasarja Creative Commons License 2024.01.13 -1 1 82575

A roppant „demokratikus” Tóciában napjainkban is megszokott „kulturális” tevékenység a magyar eredetű emlékművek, építmények pusztítása. Történik mindez a 21.(!)szd-ban. Sajnos ez is Tócia egyik valódi arca...

 

Állítsátok le! – magyar vonatkozású épített örökséget akar a földdel egyenlővé tenni a szlovák állam

 

A Fekete Lyukak (Čierne diery) nevű civil szervezet hívta fel a figyelmet több, Gömörben található ipari műemlék védelme érdekében indított petícióra. Január 9-ei Facebook-bejegyzésükben úgy fogalmaznak, a szlovák állam minden ok nélkül le akar bontani egyedülálló, ikonikus ipari műemlékeket Pelsőcön.

 

„A műemlékvédelemmel foglalkozók azonban jól ismerik értéküket. A legrégebbi épületet Szilvássy Nándor rozsnyói építőmester gőz- vagy villanyhengeres malomnak építtette. Az államosítás után a malomból gabonaraktár lett. Az épület egy részében parkettagyár működött. Egy másik épületben a pelsőci művelődési ház működött, egy további épületben pedig üzemi konyha. A vasút legrégebbi korszakának, amikor még gőzerővel működött, ma is emléket állít a tornyos víztartály, amely az egyik legértékesebb Szlovákiában” – olvasható a bejegyzésben.

 

Ebben úgy fogalmaz, az épületegyüttes, nemcsak építészeti és történelmi szempontból, hanem a tágabb régió szempontjából is az egyik legértékesebb ipari műemlék. „Ezért is került fel a falu nevezetességeinek listájára. Minden kulturális társadalom érdeke, hogy megőrizze történelmi örökségét a jövő nemzedékei számára” – olvasható a petícióban.