gereblyepörkölt Creative Commons License 2024.01.11 -2 6 71361

1975-ös leállítását követően ismét utasforgalomban közlekedett a tajvani Alishan Erdei Vasút SL-21-es jelű SHAY gőzmozdonya. Az 1912-ben készült, Lima gyártmányú, 762mm nyomtávú, háromhengeres "Class B" SHAY 1975 óta szobormozdonyként létezett egy parkban, míg végül 2018-ban döntés nem született a felújításáról. A járművet 2019-ben szállították át az Alishan Erdei Vasút chiayi telephelyére, ahol a felújítás előkészítő munkálatait végezték. A kis gőzmozdony innen a Taichungban található Shijia Xingye járműjavítóba utazott, ahol a szakemberek a lehető legtöbb eredeti alkatrész megtartása mellett, részben korabeli gyártástechnológiai megoldásokkal élesztették fel azt. A mozdony 2022 áprilisában kezdte meg a próbafutásokat, a nagy visszatérésre pedig idén januárban került sor. Ugyan a vasúttársaság állományában több működőképes SHAY gőzmozdony is található, ezek mindegyike olajtüzelésűvé lett átalakítva, ám legújabb társuk az eredeti tervek szerint újragyártott kazánnak köszönhetően ismét szénnel táplálkozik. A felújítási munkálatokról egy rövid videó is készült, mely ide kattintva tekinthető meg.

 

① - Első munkanapján nem hajtották túl a mozdonyt, az mindössze három, ciprusból készült személykocsit tologatott Chiayi és a tőle alig két kilométerre fekvő Beimen állomása között. Valahogy egyébként sosem sikerül a SHAY gőzmozdonyok "érdekesebb" felét úgy lefotózni, hogy az a Nap felé nézzen, de ezen a képen is jól látni a SHAY gőzmozdonyok valamennyi jellegzetességét. Szemfülesek az első kerékpár felett a tajvani posta emblémájával ellátott dobozkát is észrevehetik, melyben egykor - közút híján - a levélküldemények utaztak Chiayi és a tengerszint felett közel 2300m magasan fekvő Alishan között.

 

② ③ - Az utasok immár az új, harmadik generációs Beimen állomásnál szállhatak fel a vonatokra. Az eredeti, még a japán megszállás idején épült Beimen állomás felvételi épülete egy 1998-as tűzesetben súlyosan megrongálódott, ezt ugyanazon év végére állították helyre, míg a most megnyílt épület a régivel átellenes oldalon kapott helyet.