barkasarja Creative Commons License 2024.01.11 0 1 82554

„Irredenták, az ország szétverői voltunk…”

 

Emlékszem, az újonnan megalakult Szlovákiában új közigazgatási és területi felosztást terveztek.

 

Nem volt kétséges a szándék, végérvényesen eltüntetni Szlovákia térképéről valamennyi magyar többségű közigazgatási egységet.

 

Ennek megakadályozása érdekében 1993. december 6-án a Csallóközi Városok és Községek Társulása Tanácsának ülésén éles vita, alapos mérlegelés után mondatonként fogadtuk el a felhívást a választott képviselők és polgármesterek nagygyűlésének összehívására. A gyűlés célja az önkormányzatok jogi helyzetének felvázolása, az ország tervezett közigazgatási és területi felosztásának ismertetése, különleges jogállású tartomány létrehozása az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 1201-es ajánlása alapján, az azt vezető 100 tagú tanács megválasztása, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek jogállásának javítása.

 

A Komáromi Nagygyűlés elfogadta a felvidéki magyarság távlati célkitűzéseit.

 

30 év múltán is jobbára csak célkitűzésekről és nem elért célokról beszélhetünk.

 

Ezt már csak én teszem hozzá, hogy a nagyon „demokratikus” Tóciának továbbra is ez a célja. A tóciai megfélemlítő intézkedések sajnos hatottak és hatnak. Sikerült megtörni az uralmuk alatt élő magyarság ellenálló és összetartó képességét – tisztelet az egyre kevesebb kivételnek -, amihez sajnos hozzájárult a mindenkori magyar kormányok közömbössége is...