h0m0ludens Creative Commons License 2024.01.09 0 0 3091

Sziasztok,

80-as években épült 3 szintes családi ház B32 tégla (szuterén, földszint, tetőtérbeépítés) tavaly felújítva. 10cm grafitos szigetelés + 5 cm xps a lábazat. Földszinten terasz alul felül szigetelve 5cm-el. 3 rétegú fa nyílászárók.
Az alapterület 65nm (ugye ez 3x).
A szuterén alul nincs szigetelve és radiátorok vannak.
A másik két szinten padlófűtés, rétegrend: 5cm lépésálló, fólia, rács, csövek, 5-6cm esztrich. A fóliát szerintem rosszul rakták fel, mert a bubis fele került felfelé :(.
A szobákban laminált a konyha + fürdőszobák pedig gres. A kazán egy kondenzációs 24kW kombi baxi.
Az volt a terv, hogy a szuterénben csak 10+ fok kell, ezért nincs keverő a radiátorok is a padlófűtés hőfokát kapják. A termosztát 14 fokra van állítva, viszont itt soha nem kapcsol be mert a kazánból + gondolom a mennyezetről jövő meleg 14 felett tartja a szuterén szintet.

Eddigi tapasztalat (tavaly februárban költöztem):
Rezsitámogatásba pont beleférek úgy, hogy este 21 nappal 22-23 fok van a földszinten. Emeleten ahol a hálók vannak, 21 este és 21,5 nappal.
0 fok kinti hőmérséklet felett elég 36fok előremenőt beállítani, de mínuszok esetén 39 kell, mint most is.
A gres és a laminált padló közötti különbség jelentősen érezhető. Valszeg, ha mindenütt gres lenne, akkor a 36 előremenő mínuszok esetén is elég lenne.
A padlás födémhez nem nyúltam ott még a régen lerakott 10cm-es üveggyapot szigetelés van. Gondolom ennek lecserélése még javítana. Sajnos a szuterén aljának szigetelése nem annyira opció (alacsony belmagasság, betont felverni...).
Amin még változtatnék az a vezérlés, most a legalapabb van: szintenként egy rádiós termosztát (delta). Legalább a földszintre egy wifi termosztát jó lenne, ha a programozástól eltérő hőfokot szeretnék azt távolról be tudjam állítani.
Nem tudom, hol tart most az "okos" vezérlés, de el tudnék képzelni egy olyat ami külső hőfok függvényében a kazánból kimenő hőfokot is tudja szabályozni. Most én állítgatom enyhe és hideg idő függvényében (36 és 39 között).
Mindent összevetve szeretjük a padlófűtést nem bánom, hogy hagytam magam rábeszélni.