Völgyvidéki Creative Commons License 2024.01.09 0 0 470

"Brazília - 5 millió a harmadik generációig nézve. Ha a régebbi portugál bevándorlók leszármazottait is belevesszük, akkor legalább 40 millió, de akár 50-60 millió is."

Az, hogy pontosan mennyi is a mai, már 200 milliót is meghaladó brazíl népességben a portugál származásúak aránya, azt szinte lehetetlen megállapítani.

Egyrészt a rasszok és népcsoportok rendkívül intenzív keveredése miatt, ill. hogy a régebben, a gyarmati korban bevándorolt portugálok utódai a portugál származásukat már nem feltétlenül tartják nyilván.

Különböző adatokon alapuló becslések alapján a kb. 85-90 milliós ún. "fehér brazílok" (brancos) közül mintegy 40-50 millió lehet részben vagy akár egészben portugál származású.

A kevert, ún. barna brazílok (pardos) - amely a legnagyobb létszámú csoport Brazíliában, az össznépesség közel fele - európai komponense is jórészt portugál eredetű.

 

Szóval pontos adatok nincsenek, de a legnépesebb latin-amerikai ország mai népességének kialakításában igen jelentős szerepet játszottak az egyébként viszonylag kis népességű Portugáliából érkezett bevándorlók.

Előzmény: Völgyvidéki (469)