Amadeus214 Creative Commons License 2024.01.06 0 2 226690

Nem tudom, milyen célra keresel, de szerintem ipari lapszabászati tevékenységre egyik sem alkalmas még - de gondolom nem itt kérdeznéd, ha arra kellene :)

Mindkét gép igényes (pénzes) hobbista - kisipari asztalos kategória.

 

A Hammer az egyik vezető európai gyártó, a Felder belépő modellje. Szuper vevőszolgálat Magyarországon is. A gépekhez robbantott ábrás alkatrészjegyzék jár, minden alkatrészt be lehet szerezni. Ha új gépet veszel, kérdezz rá, hogy van-e speciális beüzemelési előírás (garanciához).

 

Nagyon jól megépített gép. Nekem 400V motorral van, brutál erős.Lapszabász tevékenységhez mindenképpen kell a karos oldalasztal és tetess bele elővágót, utólag nem lehet. Esetleg egy marógéppel kombinált verzió anyagilag előnyös lehet.

Az elszívása elég jó, de messze nem tökéletes, igaz én a felső elszívót nem nagyon használom. Nagy teljesítményű elszívó kell hozzá. A stellert - legalábbis ami nekem van - viszonylag macerás pontosan beállítani és lehetne stabilabb is. Azt tudom, hogy van már egy upgradelt steller hozzá, ill külön megvásárolható finomállító. A tolóasztalra egy robosztus szögvezető szerelhető, a merőleges állítóka ütközője az enyémen még elég buta konstrukció, de azt hiszem, ezt már szintén upgradelték.

Az én modellemen buta helyen van a főkapcsoló.

Ami nagyon jó, hogy a gép rendkívül stabil, masszív, mindent is visz, nem kérdez vissza. MIndene is állítható, és ott is marad. A tolóasztal amatőr célra tök finom, de azért a Felder jobb. Én nem szeretem, hogy a fűrészlap a tolóasztalthoz képest kifelé dönthető. A kiegészítők, fűrészlapok ebben a méretben illetve a pótalkatrészek már aranyáron vannak. Érdemes a mozgatókerekeket megrendelni hozzá, nagyon nehéz gép.

 

A Holzmann egy oszrák kereskedő cég, amely a távol-keleten (Kína?) gyártat. Személyesen nem ismerem a termékeiket, de nincs irántuk különösebb rajongás internetszerte. A Hammer általános megítélése szerintem jobb. A holzmann magyar szervízhátterét nem ismerem.

 

Ha mégsem elsősorban lapszabász feladatokhoz, hanem általános asztali körfűrész kell, akkor nézz rá a Lagunára is, az IGM megbízható üzlet. a Laguna remek gép.

 

Nem lapszabászati termékekkel, illetve kisebb méretű anyaggal (pl. colos deszka, max fél-egy méter, pár kg) én inkább egy jó jobsite gépet ajánlanék , asztalba építve (DW792, 9485)

 

Amatőr-félprofi lapszabász, nagyobb méretű fűrészárú: Hammer nagyon jó. Komoly szintlépés erőben, stabilitásban egy hordozató géphez képest, de a mérete miatt kicsike alkatrészekhez nem annyira handy.

 

Matuzsálem ipari gépet nem vennék. Profi használt lapszabászgépet (Felder, Martin, Altendorf stb) viszont csak nagyon megbízható helyről, rendszeresen szervizelt gépet. Ehhez viszont mélyen zsebbe kell nyúlni. Csak akkor vennék ilyet, ha tényleg ipari mennyiségű lapszabász feladatra kell és nagy helyem van elhelyezni.

 

Bármit veszel, nézz rá élőben. Mozgasd, rángasd meg, próbáld ki. Ha nem is lennél profi, azért a minőség érzése átüt egy komolyabb gépen.

 

Nézz rá a most készülő - még csak vázlat - gépajánlónkra itt, de kb ez van benne abban is:

https://docs.google.com/document/d/12gYBKeVocuwi2r2URBdsZf5_wKI90qBd/edit?usp=sharing&ouid=106166888127592268097&rtpof=true&sd=true

 

Nekem egy korosabb Hammer multifunkciós gépem van és láttam már nagy Feldert közelről és használható jobsite gépeket is, ennyi a tapasztalat.

 

Előzmény: NagyA0810 (226688)