Törölt nick Creative Commons License 2024.01.03 -1 1 67533

OFF

Igen egyetértek, az a baj hogy az emberi (és nem feltétlenül csak emberi) psziché ilyen szempontból kiszámíthatatlan dolgokat képes eredményezni, ami kb. nem feltétlen modellezhető le, és egzakt módon nem figyelembe vehető/számítható. és innentől nehéz konkrét ok okozati összefüggéseket is megtalálni bizonyos esetekben.

 

Hagy írjak még egy kedvenc példámat,a  feleségemet :-).

 

Otthon a házban jellemzően padlófűtésünk van. Van több vezeték nélküli termosztátunk zónavezérlésekkel.  A feleségem elkezdett panaszkodni, hogy ebben a helyiségben fázik, a másikban nem stb., hetekig ezzel nyüstölt Hazamentem hőkamerával, kalibrált hőmérőkkel, hogy biztos én nem érzem, hátha hidegsugárzás van stb. Kb. 1-1.5 fokon belül volt a hőmérséklet a helyiségekben, hőkamera képe sem indokolt ilyesmiket, azaz nem nagy differencia, és ebben szándékosság is volt (pl. háló hűvösebb). Ő állította, hogy a nappaliban hideg van, a konyhában huzattól van hideg, stb.. Tettem egy kísérletet: a termosztátban eltolható a mért érték hőmérséklete (ofszet), és el el tologattam 1-2 fokkal, ahogy mondta, hogy fázik. A fűtés így ugyanaz maradt, minden ugyanakkor kapcsolt, ugyanaz a hőmérséklet volt jelen, de a kijelzett érték változott csak meg. Persze azt mondtam, hogy beállítottam a fűtést, holnaptól jobb lesz, öröm, puszi, süti, stb.

 

Két nap múlva ahogy mentem haza, ahol eddig a feleségem du kardigánban fagyoskodott, most pólóban ült és tökre örült, hogy milyen kellemes meleg van, és a huzat is megszűnt.... Pedig a hőmérséklet tizedfokra azonos volt :-). Na most erre varrjál gombot.

 

Erre mondtam amit az első mondatban. mennyire egzakt módon zárható ki valami és mennyire az emberi pszihé terméke vagy nem, nehéz ügy időnként. Ha a fejedbe veszed hogy a szembe lévő adótorony az sugároz és ártalmas (akár csak tudat alatt, mert valahol valamikor olvastál akármilyen valamilyen cikket is, és egzaktul nem tudod értelmezni magadban a dolgot), másnap a fejed fájni fog és tényleg a valóságban is elkezdesz pszichoszomatikus dolgokat produkálni. Akkor is ha az az eszköz sose volt még bekapcsolva és nem is működik. Az illető akkor meg azt fogja mondani hogy biztos hazudnak és működött, stb. Akkor is ha per lesz belőle és kiderül tényleg nem működik, nincs is rendszerbe állítva.

 

Szóval eme dolgok kiszűrése," realitássá váltása" nem mindig olyan egyszerű nagy általánosságban. Ha beteszünk valamit a fejünkbe és azt gondoljuk, hogy úgy van és onnantól a gondolatunkat bizonyítékként is kezdjük kezelni (függetlenül hogy igaz-e és valóban úgy van-e) akkor az emberek nagyon nagy része ezen nem tud / nem képes / nem akar változtatni, vagy ha tud is, nagyon nehezen. És hiába mondod hogy a spenót finom mert neked ízlik -más valaki pedig utálja, a spenót íze ettől még azonos, nem változik, csak esetleg kicsit másképp éljük meg :-). Vannak esetek amikor eme hatások erősebbek lesznek mint a valós tényleges fizikai mechanikai akármilyen hatások.

 

A legdurvább ilyen hatásokkal akkor szembesültem, amikor egy 2 napos bűvészfesztivál előkészületeit hátulról néztem végig (gyakorlatilag az összes produkciót láttam hátulról, mit hogy csinálnak), és nem akartam elhinni amikor ezt szemből is láttam utána, hogy mit is látok és érzékelek -pedig tudtam mi van a háttérben, mégse látom :-). De ez már egy külön történet lenne.

 

Na de ha ezt folytatni kellene, akkor ez a topic valami pszihoakármi csatornán menne tovább :-):

ON

Előzmény: erbe (67532)