JAMIE222 Creative Commons License 2024.01.02 0 0 102394

Keresitek mindig az extrém páraforrásokat, pedig lehet nincsenek is.

Az én páratartalom tapasztalataim: a kecóm kádárkocka, hőszigeteltlen még, jó nyílászárókkal, a falak alatti vízszigetelés műxik, amúgy az aljzatbeton alatt csak az anyaföld, még. 2-3-4 fő tartózkodik otthon, semmi kivételes pára-kibocsájtással járó ténykedés nincs, csak ami bárkinél.

Amíg gáz-központifűtés szolgáltatta a meleget, addig stabilan 60% feletti páratartalom volt, bárhol mértem. NA nem volt szofisztikált mérés, csak itt-ott letettem a mérőeszközt asztalra, polcra, komódra, mindegy volt kb.

Ezt a fűtés-szezont már légcsatis klímával kezdtük, a levegőt ugye folyamatosan keringeti a beltéri. Páratartalom beállt 40-45% környékére, 50% feletti értéket nem is láttam, penészedés kilőve. Fürdőszoba volt a legrosszabb, wc-csésze a külső falnál áll, körülötte tudott tocsogni a víz, most semmi.

Szóval szerintem csak annyi a titok, hogy folyamatosan kering a levegő, nem alakulnak ki hideg, páradús rétegek, gócok, egyenletesen oszlik el minden. Szellőzőrendszerekkel nincs tapasztalatom, de tippre ez ott is megvan.