Törölt nick Creative Commons License 2024.01.02 -1 0 67531

"hogy állatok bizonyítottan az alváshiány miatt pusztultak el, ezek gondolom háziállatok voltak, és az okozott kár felmérése miatt vizsgálták őket"

 

Semmi bizonyíték nem volt rá, arra volt bizonyíték, hogy pár állat elpusztult valamilyen oknál fogva. Az ok-okozati összefüggésre nem, az csak egy az illető által közölt /szerinte vélt  következtetés alapján lett levonva - ez messze van a bizonyítéktól. Bármitől lehetett álmatlan, és eme álmatlanság oka is sokminden lehetett (pl akármilyen fájdalom, betegség, stb.). Vagy úgy van ahogy gondolja, vagy nem. Főleg úgy, hogy nem az összes állat hunyt el, hanem csak néhány a tömegekből, az okot meg nem lehet tudni konkrétan (rokonoknál is hullanak el állatok, pedig ott nincs is szélkerék). Persze ettől még lehet bármi is, csak éppen a lenti videót ne nevezzük már bizonyítéknak.... (a csirke nem tudom háziállat-e, mert erről volt szó a videóban )

 

 

"mi a helyzet ennek fényében a vadon élő állatokkal? egy szélkerék simán kipusztít a környezetében minden emlős vagy gerinces állatot, mert azok nem fognak tudni aludni?"

 

Ennek fényében tudsz mutatni ilyen esetet, hogy egy szélkerék kipusztított a környezetében minden emlős vagy gerinces állatot, mert azok nem tudtak aludni? Ha igen, légyszi a forrást.

(Birkanyájak közepén is vannak szélkerekek.... És a birkapásztorok nem igen panaszkodtak, hogy bármi is lenne pl a birkáikkal)

Az alvászavarokat mérni valóban nem egyszerű, és az okát se könnyű kideríteni - túl sok tényezős dolog, és ebből kideríteni mi a valós ok, nem könnyű. Mert akár az is okozhat alvászavart tudat alatt, hogy szembe pirosra festik a falat, vagy tegnap beszólt a főnököd, és azon nem tudsz túllépni, dolgozik, dolgozik belül. És az egyik embert irritálni fogja, a másikat nem, az egyik emberben dolgozik, a másikban nem.

Egy érdekes sztorit, ami ha jól emlékszem Hollandiában esett meg pár éve. Az egyik tömbház tetejére telepítettek egy rádiótelefon átjátszó állomást. A szomszéd háztömbben hirtelen néhány ember egészségileg rosszul lett, nem tudott aludni, szívritmuszavaruk lett, görcsös fejfájásuk, meg kb. ilyesmik. Persze egyből a gyanú az új eszköz irányába indult, hogy ez az ok, ezért felszólították a tulajdonost/szolgáltatót, szereljék le, stb stb. A vége az lett hogy beperelték a céget, mert nem akarták leszerelni (az adott háztömbbel szerződésben voltak). Aztán a per folyamán kiderült, bár az eszközt felszerelték, beüzemelésre nem került sor, nem működött még egy percet sem.... Miközben az emberek mindenféle tüneteket produkáltak mellette erre hivatkozva.... Szóval az emberi pszihé már önmagában nehezen zárható ki az ilyen vizsgálatoknál.

Talán leírva mégegyszer sikerül megérteni: senki nem azt mondja, hogy nincs semmilyen hatása (mint ahogy mindennek van), hanem azt, hogy ezek ma már elég jól kivédhetőek (nyilván a távolság növelése is hatással lehet rá), és igen, ezeket figyelembe kell venni. Az infrahang élőlényekre gyakorolt hatásait egyébként eléggé komolyan és sok helyen vizsgálják (többek között a szélturbinák miatt is, de más miatt is), és egy bizonyos hangnyomás szint felett nyilván vannak hosszútávú káros hatásai. A kérdés, hogy hol van ez a szint - ez ma még egyértelműen nincs meghatározva (az új generációs szélerőműveknél is meg van határozva mekkora lehet ez a a kibocsátás). Mert a mindennapi életben pl. ugyanúgy körülvesz és jelen vannak ezen frekvenciák is a mindennapokban is.

Tökre örülök, hogy így aggódsz az állatokért, tényleg (én igyekszem tenni is értük a lehetőségeimen belül). De pl emiatt nem kéne az autóvezetést betiltani? Az európai utakon megközelítőleg 194 millió madár és körülbelül 29 millió emlős veszti életét évente (https://esajournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/fee.2216). Nem kéne betiltani az autóvezetést? Te ennek tudatában leteszed az autódat, hogy ne történjen ilyesmi? Mert különben ez csak álságos duma, ha erre hivatkozol.....

 

Előzmény: padisah (67530)