covid2o50 Creative Commons License 2023.12.30 0 0 10768

4 év telt el a a koronavírus járvány kihirdetése óta, néhány beszédes adat az elmúlt időszakról:

 

2019 óta 300 millió emberrel több lakik a földön, 4 év alatt nagyjából annyivel növekedett a föld lakossága, mint krisztus születése után az első 1500 év leforgása alatt.

2019 óta 500 millió tonnával nőtt az emberiség által okozott co2 kibocsátás (jelenleg 37.5 milliárd tonna / év), 1940-hez képest 8x nagyobb érték, de már akkor is 5 milliárd tonna volt, és 0 közeli lenne a fenntartható.

 

Konkrétan a világ évtizedeken belül katasztrófálisan túlnépesedik, és évszázadokig nagyon szűk terület marad az ember számára lakható, ha egyáltalán marad lakható terület.

 

Mennyivel előrébb tartana a világ ha a covid hisztéria helyett érdemi problémákra kerestek volna az emberek megoldást... Talán fontosabb kérdés 8 milliárd ember és a gyerekeik élete mint egy influenza járvány, szerintem.

 

Az volt az állításom hogy a covid okozta lezárások, indokolatlan hisztériák, hosszú távon jóval nagyobb károkat fog okozni az élet minden területén (emberéletben, gazdaságilag, társadalmilag, stb..) mint amennyi ember megmenekült a korlátozásoknak hála.

 

4 év alatt még csak a nagyon rövid távú hatások mutatkoznak, számos ország fenyegeti a szomszédját vagy a világot, de van ahol már tettekben is megmutatkozik (egyedül a katonai hadművelet összesen félmillió ember halálát vagy sérülését okozta eddig) - és akkor még el sem kezdődtek az igazi háborúk.

 

Majd újabb évek múlva lehet újraszámolgatni egy destabilizálódó világ további áldozatait, amik várhatóan exponenciálisan növekednek majd. Hogy hogyan indult a destabilizáció ki tudja, az emberek próbálják törölni a memóriájukat gondolom, hogy ne legyen felelőse a történelemnek.

 

https://www.worldometers.info/world-population/world-population-by-year/

https://www.statista.com/statistics/276629/global-co2-emissions/