novakl Creative Commons License 2023.12.30 0 0 37901

Nincsen mit.

 

A "folyékony szappan" egy kiterjesztése a klasszikus szappannak. Manapság nem csak a zsírsav alapú szappant hívják annak, hanem mindenféle tenzidet (tenzid=csökkenti a határfelületi feszültséget). A folyékony szappanban általában nem-zsírsav típusú tenzidek vannak, mert ezek jobban tolerálják a pH változását és ellenállóbbak a sóhatással. Szulfonsav/szulfát típusú tenzidek oldhatóságát nagyon sok só gátolja csak. A nem-ionosakra pedig csak a vízelvonó hatás hat, mivel nincsen töltésük.

 

A jelenlegi megkülönböztetés (sampon, mosogatószer, szappan) nem elsősorban összetételbéli, hanem használati különbségen alapul. Nagyon hasonló összetevők vannak bennük, csupán az arány más és a marketing hozzá.

 

A habzásgátlás és tisztítóhatás összefüggenek. Attól függ melyik hatás fontos, hogy éppen minek kell lejátszódnia. A tisztításnak az a fázisa, amikor fellazítod a koszt elsősorban szabad tenzidet, míg a kosz bekapszulázása (szolubilizáció) micellát igényel. Ideális esetben először híg, majd töményebb oldat lenne a megfelelő. Azért kell először híg, mivel a micellák képződése után elég kicsi a szabad forma koncentrációja. A gyakorlatban azonban ha koncentrált az oldat, akkor azért a micellákból idővel kompenzálni tudja a kisebb egyensúlyi koncentrációt, mert az oldatból elfogyott szabad tenzid pótlódik.

Előzmény: jalpar (37895)