unartis: Creative Commons License 2023.12.28 0 0 271459

A sziklakert elég tág fogalom, az alföldön átlagos kertek sziklakupaca az futott ezen  a néven, sokszor a talajt is nélkülözve, elég elrettentő példa, ha meg van benne talaj, akkor is egy négyzetmétert foglaló sziklakupac semmiképpen nem nevezhető kertnek. Ezek már rég beidegződések, amelyek apáról fiúra, de legfőképpen anyáról lányra szálnak, igen sokszor sokan azt a példát viszik, amit gyerekként megszoktak és megéltek. ezek is  a kerti tavakhoz hasonlóan(mert azok csak kerti tócsák) csak az igazi sziklakertek torzói.

Az is kérdés, hogy milyen növényektől lesz sziklakert sziklakert?! Mert sokszor a 'sima' kerti növények sziklákkal megtűzdelt kertbe ültetett növényei is bekerülnek a sziklakertbe. Ha meg csak pozsgások kerülnek bele, általában Sedumok és Sempervivumok, további kúszó növényekkel meghintve.

Sokszor katyvasz lehet, gyűjteményes kert.

Nehéz lenne egy biotóp kert építése, nekem is eszembe jutott már, de az a néhány faj miatt, ami bele kerülhetne a beszerezhetőségi korlátok miatt letettem róla. Nekem van egy pozsgás kőkertem(ideig óráig, mert válás előtt állok), ami nem sziklakert, de nem is a klasszikus japán stílusú kőkert, inkább a szárazkerti irányzat, itt egy kritérium van  csak a szárazságtűrés mellett az észak-amerikai elterjedés lehetőleg az USA területére szorítkozva(ez csak a kőkertre vonatkozik szigorúan) Virágzó lágyszárúak, virágzó cserjék és fák, pozsgások vannak itt, kaktuszok, agávék, jukkák, nyugati aloék(hesperaloe), stb

Tudom sok embernél ez kiüti a biztosítékot, de ez  a saját kerti igényem beteljesülése volt, egy délies hangulatú kert kialakítása a maga hibáival. A délies hangulatot a ház körüli mediterrán-szubtrópusi kertrész füzi össze, mert mindkettő déli hangulatot áraszt. A kertem is gyűjteményi kert, csak megpróbálom az igény szerinti ültetést is szem előtt tartani! A szubtrópusi(pálmák, néhány kisebb fa) igénylik  a nyári öntözést, de ez a korlátozott számuk miatt megoldható. Amúgy a legtöbb növényem saját magról nevelt egyed, tehát alkalmazkodott a helyi klímához, itt nőttek nagyra.

Előzmény: sza_attila (271457)