unartis: Creative Commons License 2023.12.28 0 1 271458

Üdv Mindenkinek!

 

 

Látom elég jól felpezsdült a fórum ezen szeglete, sok jó érv is elhangzott minden részről. :) Kicsit átfogóan írok a témához.

Azon kisebbséghez tartozom, aki számára a kert az nem a magyar viszonyoknak megfelelő kert, mert az általában maga az elrettentő példa!

Mert itthon sok kert tulajdonos számára a gyep+tuja keverék volt az elmúlt 20-30 év legjellemzőbb kert típusa, sőt sok pénzes tulajdonos sem tudott ezen túllépni, csak megtűzdelte egy medencével, kerti sütögetővel/esetleg pihenővel, stb. az idők változnak és még sincs komoly átütéses változás a témában. Az utóbbi 10 évben a tuját felváltotta a leylandi őrület, az ok érthető, de ugyanolyan egysíkú és stílustalan az egész.

Most az utóbbi években néhány jobb módú kerttulajdonos érdeklődése az úgynevezett mediterrán életérzés felé fordult, bejöttek  a pálmák a kertbe náluk.

Igaz ebben érdekelt cégek is erre tolják, a korábbi tuják, leylandik helyett a pálmáké a főszerep..., a külföldről behozott, kényes/túltápozott növények megtartása azért egy hozzáértő számára is kihívás lehet, nemhogy egy olyan embernek, mint akinek pénze volt rá, majd azt sem tudja 'mi fán' terem, milyen igényei lennének, őszintén nem is érdekli, csak a státuszszimbólum/divat hozta be a kertébe ezeket a növényeket.

A mediterrán növényként beállított szubtrópusi pálmák legtöbbje kenderpálma mégpedig  a kínai, de sokan hazádíróznak igazi fagyérzékenyekkel, mint  pl. a washingtonia-k amelyek áttelelése téli védelem nélkül esélytelen.

Az angol és nyugat-európai kertek példája nagyon jók, csak meg kell találni a hazai klimatikus viszonyokhoz beilleszteni, mert valljuk be, az itthoni szeszélyes időjárás minden évben más arcát mutatja. Utóbb inkább enyhébb volt, mint az átlag, de azért számolni kell a nyári aszállyal, amit a nyugat-európai kerti növények nem nagyon viselnek el, ezért falls azon cégek felhozatala amelyek ontják a nyugati igény növényeit, amelyek fenntartása öntözés nélkül lehetetlen vagy kudarcra van ítélve. Talán Debreczy Zsolt fogalmazta meg ezt a legkorábban, hogy hazai viszonyokhoz hasonló alkalmazkodó kerti növényeket kellene ültetni, ezt a vonulatot képviselte a néhai Hódi Tóth József, Arizonica Arborétum és Kertészete, de nagyon kevés követőre talált.

A hazai kertben megvalósíthatjuk ötleteinket, elképzeléseinket, csak a megfelelő növényekhez hozzá tudjuk jutni, ami valljuk be eléggé nehezítve van.