Nem csak zsinóron éjjel, hanem zsinóron éjjel nappal és télen nyáron és nem csak neked hanem mindenkinek. Miközben egy komplett energiahálózatot működtet karbantart, ami baromira nem olcsó és egyszerű móka. És kö7zben ki kell szabályoznia a megújulók hektikusságát is, ez se kevés pénz és technikai eszköz mögötte.
De egyszerű. Számold ki mi lenne ha te építenéd ki mondjuk hálózatot és neked kell működtetni....... mennyibe is kerülne a szabványoknak megfelelően.Mondjuk fogjon össze egy utca, váljon le és működtessen egy ilyen "sziget üzemet" saját fenntartásban. Nem lenne őszinte a mosolyod. Nekem van erről valamennyi fogalmam, mert több cégnél ahol dolgoztam saját tulajdonú trafóállomások voltak, és tudom milyen költség ezeket karbantartani működtetni, időnként ezt azt cserélni benne. Egy szóval összefoglalva: az ilyen eszközök horror árúak, ahogy a rendszert is fenntartani..
Pár éve átrakták a villanyórámat. és ez nekem semmibe sem került csak plombabontásba, talán 5000Ft volt. Miközben 3 kubikus felásott 50 métert egy árkon keresztül, lefektettek 50 m földkábelt, a régi szekrényt kiszedték, és átrakták az új helyre. A végén visszatemették, vízelvető árkot visszaépítették. Ehhez kivonultak 2 szervizautóval, szerszámokkal, megfelelő végzettségű szakemberekkel. Ha kiszámoltam volna ez az egy móka mondjuk millás költség lett volna mindenestől.
Ezek mind benne vannak az rhd díjakban. Meg amikor elmegy az áram és trafót kell cserélni pártizszázmillióért, stb.
Az hogy épp mikor drága az áram az ezer dologtól függ, nem ennyire fekete és fehér hogy nappal drága éjjel olcsó. A fordítottja is előfordul.