Zakó Manó Bakószabó Creative Commons License 2023.12.26 0 1 38306

A  libbantaknál már az is kiveri a biztosítékot  és nem tudják hova tenni, hogy az  ESŐERDŐK ugye  kellenek, meg  qrva fontosak, de  azok talaj éppen a LEGSAVASABB:

 

A Földön a pH érték egészen szélsőséges értékeket is felvehet. Az egyik legsavasabb természetes hely az Ijen tó, amely Indonéziában a Kawah Ijen vulkán mellett fekszik, pH-ja a tó közepén 0,13 (kénsavas).

A leglúgosabb tó a tanzániai Nátron-tó, amelynek pH-ja 12.

A talajok is különböző pH-val rendelkeznek: az esőerdőkben savas kémhatásúak (pH = 4–5), ezzel szemben a sivatagokban lúgosak (pH = 7–8).

 

És a tudomány azon a szinten áll, miszerint a tengerek ökológiai körforgása  egy olyan rendszer, amely mindig  igyekszik helyreállítani egy egyensúlyi rendszert:

 

Az óceánok vize

Először határozzuk meg az óceánok pH-ját egy olyan feltételezett esetben, amikor vizükbe nem oldódnak be gázok a légkörből! A tengervíznek azért magas a sótartalma, mert a tengervíz és a csapadékvíz ásványi anyagokat old ki a tengerfenékről, illetve más kőzetekből. A sós tengervíz sok pozitív iont (kationt), például nátrium- (Na+), magnézium- (Mg2+), kalcium- (Ca2+), és káliumiont (K+) tartalmaz erős bázisokból, de találunk benne erős savakból származó negatív ionokat (anionok), főként klór- (Cl) és szulfátionokat (SO42−) is. A pozitív ionok száma kis mértékben meghaladja a negatív ionok számát, a többlet töltést pedig lúgosságnak nevezzük, és [A]-val jelöljük.

Ha összeadjuk a pozitív ionok számát a lúgossággal, akkor ennek meg kell egyeznie a negatív ionok koncentrációjával. Mindkét oldalt beszorozva a protonkoncentrációval, majd az egyenletet átrendezve egy másodfokú egyenletet kapunk, amelyet megoldva meghatározhatjuk a hidrogénion-koncentrációt (a negatív végeredményt, mint koncentrációt nem értelmezzük), amiből az óceán átlagos kémhatására pHóceán = 11,36-ot kapunk.

Az óceánok tehát erősen lúgosak lennének, ha vizükbe nem oldódnának be gyenge savakat képző gázok. A legjelentősebb ilyen gáz a szén-dioxid, amelynek vizes oldata a szénsav (H2CO3), ami aztán protonra és hidrogénkarbonátionra (HCO3) esik szét. A reakciók oda-vissza lejátszódnak, a szén-dioxid pedig egyensúlyba kerül a szénsavval. Így e „tompító” savak révén a jelenlegi átlagos pHóceán = 8,1 körül van. A „savasodás” kifejezés tehát inkább csak a pH-változás irányát jellemzi, az óceánok vize a só miatt továbbra is lúgos marad.

 

 

A böszme  cikkíró  először  jól megrettegteti az olvasót, aztán meg  kifejti, hogy nem kell megijedni, mert a természet elrendezi....

( Agyalágyult klímahisztériások)

 

 

https://masfelfok.hu/2019/12/30/az-eghajlatvaltozas-mellekhatasai-a-tengerviz-es-a-csapadekviz-savasodasa/

 

 

 

 

Előzmény: Capibara2 (38299)