sza_attila Creative Commons License 2023.12.26 0 3 271443

Bárminek a propagálása, hogy csak az az egyetlen út. Én is komposztálok természetesen, használom is a komposztot, vásárolok is komposztot tömegével a kertépitésekbe, de közben meg használok vegyszert is. Azt viszont tilos!

Nézd meg figyelmesen azt a kertlátogatásos videót, amelyet a figyelmembe ajánlottál Felvidékről. Ha figyelmesen hallgatod a szöveget, Miklós ott úgy nyilatkozik, hogy a kert be sem került volna a programba, ha a hölgy nem követné Miklós világnézetét. Ebben a pontban vált számomra nyilvánvalóvá, hogy itt nem a szép kertekről van szó, hanem egy világnézet követéséről. Ez már szekta, nem? :)

Aztán a komposztálás mikéntje. Viszik a konyhai hulladékot és kib.sszák egy az egyben az ágyásokra. Vagy levágja az elvirágzottakat és bedobja a növények közé. Az kupleráj, nem diszkert! Ez meg az én világnézetem. Az nekem is világos, hogy ne vasaljuk élére az angolkertet, de azért ne dobáljunk bele "szemetet". Miután lekomposztálódott egy helyen utána belemehet. Jah, hogy az több munka?

Videó a gyomirtózásról. Ahogy "elbánik" a tarackkal, az mindennek a teteje... Annyira nem életszerűek ezek a megoldások, illetve egy kis területen, piciny 7végi kertben, ahol ha nem is tökéletes a végeredmény, hát nem akkora baj. De csinálja meg a kartonokkal fedést 1500 négyzetméteren pl., majd hordjon rá 40cm vastagon mulcsot meg szalmát, meg mittudomén mit, ami 600 köbméter!!! Jah és várjon egy évet. Egy mai ügyféllel. 12 hónapot. Ismeri ez egyáltalán az embereket? Látszik, hogy már nem épit. Ő csak a saját szektájában él, azok között, akik imádják őt. Elérte azt a szintet, mindegy, mit hirdet, neki már mindent elhisznek.

 

Értem én a jó szándékot. Végülis aki saját maga próbálja alakitani a kertjét és van rá egy évtizede vagy kettő, csinálhatja. 

Elhiszem, hogy ő nem permetez, meg hogy ilyen módszerekkel kertészkedik otthon. Végülis 10 éves a kertje, az lenne a gáz, ha nem igy nézne ki. De pénzért, reális ügyfelekkel megáldva, esetleg határidőre ezt nem csinálhatod, talán, ha már kialakitottad a saját szektádat :)

 

Még egyszer leirom, hogy nagyon hasznosak, érdekesek a tanitásai, munkássága, de nem tehetem a magamévá mindent, nem válhatok szektataggá :)

Előzmény: Didergő Király (271442)