SZÁR: legeslegősibb értelmezése minden bizonnyal a növényzetek SZÁR-a, vagy S hanggal SAR-ja lehet. Gondolom, a többi szárhasonlatok később születtek. Nyilván nem egy nadrágszárral indulhatott a sztori.))
A SZÁR még sokSZORozódik, fa esetén még további ágak fognak nőni, majd lesz lombkorona + kivirágzik + majd termést hoz, szerintem a sokSZORító értelem megáll itt is erősen. Nem szoktam Wikit idézni, de most ez egy botanikai meghatározás mindössze, úgyhogy itt mehet, az értelmezése jó a szónak, azaz:
"A szár a szövetes növények korlátlan növekedésű hajtástengelye" ---- ez elfogadható meghatározás.
Azon nem is kell csodálkozni, ha a sumer nép gyümölcsöskert vagy növénykert dolgot értett alatta, valóban ezen helyeken sok a SZÁR, a fák szárai és egyebek.
De azt viszont nem gondolnám hogy a SZÁR szónak "vezető" jelentése lenne, 1-1 nyelvvel foglalkozó utólag ugyan a szóra akasztotta, meg épp nem teljesen értelmetlen a dolog, bár a szárak inkább mindig lent, mint fenn vannak. És például egy ló VEZETŐSZÁR-ánál külön a szó elé kerül a VEZETŐ, ez teszi azt vezetővé, nem is a szár.
Illetve átnéztem a sumer királylistát, és kábé úgy a 150 körüli névből mindössze 3 nevében találunk SAR dolgot, az meg százalékos arányban igen csekély a maga 2 % részarányával. Tehát egy SARrukin mondjuk meg 2 hasonló társa az semmi egy 150 fős listából, a többi 147-ben meg ott sincs ez.
Viszont ahogy néztem a neveket, hát jó sok érdekes beütésű név van közötte. A "SZÍN- MAGÍR az különösen tetszik nekem. Valahogy ez sem tűnik latinos névnek.))...