sistergő Creative Commons License 2023.12.22 0 0 132262

Az idei év nekem nem a szervezett gyalogtúrákról szólt. Egy sem jött össze. Viszont már másodszor jártam be a 2024 évi Téli teljesítménytúra útvonalát.  Az elsőre december közepén került sor. Nagy eltévedő lévén gyorsan összedobtam egy útvonal leírást. Ez sem gátolt meg a többszöri eltévedéstől.

A kéktúrára való felkészülés jegyében 12 kilósra pakolva felavattam a 90 literes hátizsákomat. A sár, a helyenként 30-40 centis hó és a hó alatt az úton csörgedező kis "patakokra" jó választás volt a bakancs.

Ráadásul - a kevés sár kivételével - a túra teljes hossza alatt havat kellett taposni. Néha elsőnek, máskor keréknyomban, vagy a vadak után. Ilyen útviszonyok mellett nem csodálkoztam, hogy 10 óra alatt csak 4 túrázóval találkoztam. A behavazott Börzsöny csodálatos volt. Nem részletezem, hisz ezt mások már sokkal jobban megtették.

A hadiútnál megdöbbenő esetnek voltam szemtanúja. Szarvasok csoportja idegesen kavargott, majd többen is nekirontottak a kerítésnek. Csak akkor hagyták abba, amikor a közelükbe értem. Ilyenkor nem lennék az útjukban. Szerencsére később már nem találkoztam velük.

Hazafele a vonaton elszunyókálok. Egy ilyen rövid túra is alaposan kifárasztott.

 

A második bejárás simán ment. Könnyebb hátizsák, továbbfejlesztett útvonal leírás, kisebb - helyenként már elolvadt - hó. Sőt! Eltévedni sem sikerült. Így már nyugodtabban várom a január 6.-i éles bevetést.