Az, hogy mikor mi eri meg, teljesen egyen/haz fuggo!
En egy passziv kozeli hazat epitek, amiben ha nappali villannyal futok, akkor evi ~60e lesz a futes, ha hoszivattyuval, akkor ~20e.
Az aljzatbetonba betekertem egy 3kW-os futoszalat, de a fo futes egy 2.5-os klima lesz.
Csak futes megterulesi oldalrol kidobott penz a klima, de nekem pl a nyari hutes valoszinu tobbe fog kerulni, mint telen a futes, azt meg ugye nehez futoszallal.
Padloba futoszal csak azert van, hogy legyen egy tartalek megoldas, ha a klima megall, vagy legyen egy plusz "energiatarolom", ha telen tul sokat sut a nap es allambacsi megszunteti a szaldot! (Valamint belekerult ~100e-be termosztattal egyutt, szoval annyit meg is ert)
Napelem megteruleset is sokan megkerdojeleztek, foleg, hogy 2.5kW-os invertert teszek fel. Mostani szigeteletlen hazban futessel mindennel egyutt kevesebb mint 3000kW-ot fogyasztok, abbol valamivel tobb mint 1500kW a futes, az varhatolag eszrevehetoen lejjebb megy!
Napelem sajat beszerzes/kivitelezes, megvan 1 millio alatt. Amig szaldo van, addig kenyelmesen lefedi a fogyasztasom, utana meg van lehetosegem +2.5kW napelemet feltenni keleti oldalra is, szoval valoszinu meg szaldo nelkul is az energiafogyasztasunk nagyresze megoldva!
Es nem aggodom, hogy mi lesz az energiaarakkal, vagy mennyit adnak a tultermelesemert!
Szerintem igy megeri! Legalabbis nekem!