Il Leone Creative Commons License 2023.12.21 -1 3 4678

OFF

 

Kicsit pongyolán fogalmaztam.

 

Szóval a fővárosnak több forrásból származik bevétele, ezek közül a legnagyobb bevételi forrás az SZJA. Most pontosan nem keresném elő, ezért vegyünk egy nagyon egyszerű matekot. Tekintsük az átlagbért bruttó 500 ezer forintnak a fővárosban, ami 1,7 millió emberrel számolva 1530 milliárd forint egy évben, ennek 1998-ban hozott jogszabály szerint csak az 5%-a illeti meg az önkormányzatot, ami 76,5 milliárd.

Lehet, hogy rosszul emlékszem, de mára már kevesebb mint 5% marad helyben, azaz ez sem igaz, mert technikailag minden megy az államkasszába, és utólag fizetik ki az önkormányzatnak.

 

Ezen felül ugye a másik talán legnagyobb bevételi forrása az önkormányzatnak a helyi iparüzési adó, aminek egyik része a kerületi önkormányzatokat illeti, a másik része pedig a fővárosi önkormányzaté, és persze még vannak több bevétel is, de közben a bevételek egy része csökkent, pl. az iparüzési adó elosztásának aránya is változott, a fővárosi önkormányzatnak már jóval kevesebb jár belőle, közben a szolidaritási adót pedig 11-szeresére emelte az állam.

 

ON

Előzmény: zjakabfi (4677)