unartis: Creative Commons License 2023.12.20 0 0 271426

Üdvözöllek!

Leanderrel kapcsolatban sokan az utóbbi 5 -6 év siker történetként élik meg , mert az átlagnál enyhébb telek voltak.Az átlagos fajták is sok helyen szépen átteleltek, nem beszélve, hogy sok fajta nem -5 fokig bírja, hanem -8, -10 fokig is el van!

De az átlagos teleink ha nem valami védett helyen lakunk, akkor ezeknek kevés lehet.

Pl megfigyeltem, hogy átlagos tél a településünkön -12 fok néhány nap legalacsonyabb minimumot jelent nálunk, ami az átlag, USDA zóna szerint 7A zónában vagyunk, ennél enyhébbek a legtöbb téli fagyos nap amúgy.

A legutóbbi 5-6 év itt azt jelentette, hogy a talaj nem fagyott meg, sok olyan növény is áttelelt ami korábban kifagyott, mint az ernyős verbéna, több éves tövek nőnek a kertben, korábban egynyáriként viselkedett.

A leanderek kerti tartása amúgy már régóta foglalkoztat engem is, 2013 óta van is kint leander a kertben, de kimondottan hidegtűrő fajtákkal kezdtem, az Atlas és Villa Romaine, Provance stb fajták -15 fokig nem fagynak el, az átlagos teleket is elviselik, de van ennél hidegtűrőbb fajta is pl. az Atlas nain de Tidili -18--20 celziusz fokig írják hidegtűrőnek, de vannak még fajták, amik bírják kint.

Átlagos telekel nincs gondjuk, még  a Hardy Red is jól viselkedik nálunk ami -12 fokig bírja.

A korai tesztek nagyon biztatóak voltak, majd jött a 2016-17-es kivételesen erősre sikeredett tél!

Mert ugye, 2016-17-es tél az elég extrémre sikeredett! Akkor nálunk Csongrádon 6 hét folyamatos fagyot kaptunk, a talaj nem olvad ki ezalatt az idő alatt, a füge is szinte tövig fagyott, a leanderek is mind így járt, -16 fok volt  a leghidegebb napokon, de a növények hidegtűrését a hosszan tartó hideg nullázta le, mert a Tidili is tőről indult 2017 tavaszán, ha bele gondolunk bele volt fagyva  a talajba teljesen, és mégis túlélték a leanderek. Azóta teljesen rendbe jöttek, minden évben tömegével virágoznak a kiültetett leandereim, kártevők nem bántják, mert a téli időszakon nem támadja meg semmi!

Előzmény: Kertkedvelő999 (271425)