Törölt nick Creative Commons License 2023.12.19 0 1 10984

Tehát mégis van különbség az alkatrészek közt olyan paraméterekben, amik többnyire nincsenek dokumentálva, és a szakirodalom/szakértő tudja róluk, melyik működik jobban. Szerintem pont ezt mondtam. Hát, könnyebb lenne a dolgunk, ha zenehallgatásból adnának diplomát... mert így nehéz lesz egyezségre jutni, hogy milyen paraméterei számítanak egy alkatrésznek és milyenek nem.

 

Most elvileg hangfrekis cuccokról beszélünk - esetleg csak az RF alkalmazásoknál gondoltad így a fentieket, nem tudom. Vagy olyasminél, amin nem a hangminőség múlik, legalábbis nem úgy: pl. a Tayloe-detektoron sem mindegy, hogy milyen kondik lógnak, aztán jönnek a hangfrekis vagy alacsonyfrekis szűrők stb.

 

Számít-e egy-két század ohm itt-ott, keletkezik-e valamilyen nonlineáris torzítás az amúgy cseppet sem egyszerűen leírható valós alkatrészekben. Ilyen az is, hogy újabb megcsócsálható példát hozzak, mikor arról beszélnek, hogy a vastag kivezetésű, ilyen és ilyen elektrikumú kondikkal másképpen szól egy erősítő, mint a cérnavékony lábú, kicsit más felépítésűvel. Hallható vagy woodoo? Esetleg hallható-e egy egész erősítő hangján, ha egy-egy alkatrész cseréjével nem is, de az egészen, ha minden részlete egy bizonyos igénnyel van elkészítve. Nem véletlenül téma ez sok évtizede.

Előzmény: XANTIi (10983)