igus Creative Commons License 2000.05.04 0 0 17
Sziasztok !
Nagy gondban vagyunk, azért is indítottam ezt a topikot, mert egyszerűen nem tudom mi a megoldás a fennálló problémámra, de azt sem hiszem el, hogy ez a XXI. század elején valóban fennálló probléma lehet.
Na és most kezdődik a mese:
Kb. 10 évvel ezelőtt vettek a szüleim egy telket Pátyon. Akkoriban még mindenhol szántó és puszta volt a környék. Az építkezéshez a tervek elkészültek, az építkezés megkezdődött. Az építkezéshez szükséges áramot a jószándékú szomszédtól kaptuk kölcsön. Ennyi idő eltelte után szeretnénk már nem csak hétvégi kertészkedésre használni a telket, hanem lakni szeretnénk a házikót. Ehhez alapvetően szükséges, hogy áramunk legyen, hiszen ha áram van, minden van.
1998. novemberében beadtuk az energiaigényünket az Elektromos Művekhez. Befizettük az adott 100 ezer Ft-os összeget, és vártunk. Az ELMÜ elfogadta az igényt, szerződést kötöttünk, a hálózatot megtervezték.
Azonban a helyi Önkormányzat 1997-ben a területrendezési tervének megfelelően megosztotta a telkeket, akkor jelölte ki az utakat. Ha valakinek a telkén keresztülhaladt az út, azt a telekrészt kisajátította volna és kártérítést fizetett volna. Csakhogy Pátyon nem így történt.
Mivel a telkünk előtti utcaszakasz 300 m2-es darabjának területe nem egyedül az Önkormányzat tulajdona, hanem bizonyos telektulajdonosoké is, a villanyoszlop állításhoz az érintett telektulajdonosok vezetékjogi hozzájárulását is be kellett szerezni. Ha a levegőben lévő kábelen kapnánk az áramot, a magántulajdonban lévő telkek nem sérülnek (nem úgy mint földkábel esetén). A kábel fektetéshez a 3 érintett tulajdonosból nyilatkozatot kértünk, 2 beleegyezett, a harmadik meg átvette az ajánlott levelet, de nem válaszolt rá (a VET 28 § (1) és (2) bekezdése szerint ez beleegyezésnek számít)
A tervező önkormányzati szakhatósági hozzájárulást is kért 1999. október 29-én feladott levelében, de az önkormányzat nem reagált. Tudomásunk szerint az 1957. évi IV. törvény az államigazgatási eljárás általános szabályairól 21. § (1) és (2) bekezdése szerint megadottnak tekinthető, ha 15 napon belül nem reagálnak a levélre.
Egy jó tanács kellene, hogy jöhetnénk ki ebből a helyzetből? Már 10 éve megy így.
Volt egy ötletünk, hogy a szomszédtól kapjunk áramot, külön villanyórával. Ebbe viszont az ELMÜ nem ment bele, mert csakis végleges megoldást valósít meg. Nem létezik, hogy nekünk az legyen a végleges megoldásunk, hogy gyertyával kelljen világítanunk 2000-ben, egy lakott településen, egyébként villannyal ellátott utcájában.