nazareth Creative Commons License 2023.12.14 0 1 33405

Folyamatosan nem lehet ismételgetni az eszközdekóderek parancsait, mert elég sok tud belőlük összegyűlni az asztal alatt, és a 8 üzemelő mozdony parancsai közé berakni a 32 váltó parancsait eléggé lelassítaná a rendszert. Hébe-hóba kiküldeni az aktuális állapotokat szintén nem túl biztonságos. Így a központok csak a változást küldik ki néhányszor, nincs folyamatos ismételgetés. Mivel az eszközdekóderek fixen vannak huzalozva, szerencsére ez nem probléma. 

 

Egyébként méregetni sem kell, elég egy egyszerű teszt: átváltatsz egy váltót a központtal, majd visszaváltod kézzel. Nem fog ismét átállni.

 

A ciklusidők csökkentése érdekében már így is elkezdődött a trükközés. A Roco z21-ében pl. már be lehet állítani, hogy az eszközdekóder-parancsokat DCC-re ki se rakja, csak buszra (LocoNet, XPressNet, Ethernet és CAN); hiszen a DCC a maga alacsony sebességével első sorban a koszos, kontakthibás sínen guruló mozdonyokra lett méretezve, az eszközdekóderek pedig célszerűen amúgy is egy jobb minőségű, fix kapcsolaton keresztül csatlakoznak. Ugyancsak probléma manapság, hogy egyre több funkciót használnak a mozdonyok (a jelenlegi DCC csomagszabvány már F68-ig enged funkciókat), amiket elvileg, a korrekt üzem lebonyolítása érdekében folyamatosan szinkronizálni kellene. Ez viszont már annyira megnövelné a ciklusidőket, hogy F13 fölött már csak akkor ismételget a parancsközpont, ha ezt külön bekonfiguráljuk rajta. Természetesen ez azt is jelenti, hogy F13 fölé csak olyan funkciókat rakhatunk, amelyek esetében nem baj, ha egy kontakthiba után "elkallódnak". 

Előzmény: rezgaras (33401)