mustármaggombolyító Creative Commons License 2023.12.13 -1 6 162107

Zelenszkij pólójával, pulóverével az orosz-ukrán háborúnak már a kezdete óta sokat foglalkoztak az újságírók is. Az interneten található írásokból a következők deríthetők ki, melyek talán segítenek az öltözet viselésének megértésében:

 

A New York Times elemzése szerint „…a zöld-barna pólós Zelenszkij imázsának ereje abban rejlik, hogy ezek a képek egy látszólag átlagos embert mutatnak, akin egy olyan póló van, ami mindannyiunk szekrényében megtalálható. Csak éppen nem egy átlagos ember veszi fel, a legkevésbé sem átlagos helyzetben, és ezzel a szürrealitás (egy vezető politikus hetek óta zöld pólóban) válik realitássá, hasonlóan ahhoz, ami a politikus körül zajlik (háború).”

 

„Elég valószínű, hogy a póló viselőjének egyik üzenete az, hogy „egy vagyok közületek”, „a nép fia vagyok”, és színválasztásával szeretné kifejezni az ukrán hadsereg és a harcoló ukrán emberek iránti szolidaritását is.”

 

Egy hazai hírportál véleménye ez volt:

„Háborús helyzetben a legtöbb vezető szeret több-kevesebb militarista jelzést viselni. Így ezzel a gesztussal Zelenszkij leginkább más történelmi vezetők nyomdokaiba lép, mint amilyen Jeanne d’Arc (aki a legenda szerint fehér páncélban, fehér lovon vezette csatába a franciákat), Fidel Castro, Winston Churchill (aki nagy divatdiktátor volt, a köntöstől a kezeslábasig egy csomó furcsa öltözéket tett ikonikussá),…”

 

Ezek a magyarázatok, értelmezések számomra elfogadhatóak. Azt hiszem, hogy amíg tart a háború, nem fogja levetni ezt a szerelést.

Előzmény: cafedes (162106)