Schenouda Creative Commons License 2023.12.10 0 4 18454

Igen, azért is raktam be: a 100. rétegnél már elhasználták a piramis tömegének 84%-át.

A habarcsba keveredett szervesanyagok v.leg másodlagos felhasználás útján kerülhettek bele (jellemzően Hafré, Menkauré piramisainál már szűkült az időrés a minták és uralkodók ideje közt, mert már kevés újrafelhasznál anyag került bele). Egyszerűen a korábbi temető, vályogtéglasírok elbontásával. A cédrus jó példa erre.

Hogy a piramis déli oldalán lelt kőveremből kiemelték azt a szétszedett cédrushajót. A kőverem tetejét fedő nagy mészkőhasábokon is találtak hieroglifákat (mint Dzsedefré kartusait: ő temettette el az apját). A hajó kötélzetének kormeghatározása nagyjából Hufu idejét adta, míg a cédrusfa 700 évvel korábbi dátumot (pedig ugyanaz a hajó).

Ráadásul mondanom se kell a 16 szerves anyagmintából mindig a legkésőbbi él, egyszerűen kiüti az ezer évvel korábbi datálásút! Ez vonatkozik egy korunkban épített házra is: pld. egy ház épült 1970-ben. A beleépített anyagok kora: a tégla akkor volt 2 éves, a cserép bontásból, vagy 50 éves, és a tetőgerendák közt az egyik egy újból felhasznált 1782-ből (ismertem ilyen házat). Szóval a legkésőbbi korú anyag fog az építés idejéhez leginkább közelíteni.

 

Előzmény: szenyor Lopez (18453)