Paco155 Creative Commons License 2023.12.06 0 3 39028

Ez ennél egy kicsit bonyolultabb.....  Ez a 3 (feszültség/ellenállás/áramerősség) erősen összefügg, viszont az ellenállás motoroknál nem csak az ohmikus hatásos ellenállástól (rezisztencia), hanem a meddő ellenállástól (reaktancia)  is függ ezt nevezzük együtt impedanciának. 

 

Amikor te egy izzót kötsz rá, akkor mivel annak csak rezisztenciája van, az pedig nagyjából fix (hőmérsékletfüggő, de ezt most hanyagoljuk el), az I=U/R  alapján ha növeled a feszültséget automatikusan az áramerősség is nőni fog azaz fényesebben világít az izzó. A kettő együtt mozog. Mindig.

 

A motornak viszont impedanciája van és abból a reaktancia a terhelés és fordulatszám függvényében változik. Az egyenáramú motoroknál tipikusan egy adott feszültséghez egy adott fordulatszám tartozik, és ha nő a terhelés akkor a felvett áram fog megnőni.  Ezért van az hogy ha a bácsi erőlteti a gépet akkor lelassul a forgás, a fix feszültség miatt megpróbálja a motor visszanyarni a fordulatszámot, megnő az áram, melegedni kezd stb maj szépen leég.

A váltakozóáramú motoroknál kicsit másképp van azt most ne taglaljuk, mert itt egyenáramú motorról van szó. 

 

Szóval. Ennek a forgatónak az esetében a feszültség változtatásával történik a fordulatszámszabályozás (amit a töltőn a 7-17 V is egyértelműen jelöl), az áramerősséget meg az fogja meghatározni hogy éppem mennyire van terhelve a motor. Minél jobban annál nagyobb lesz a felvett árama.  

 

 

Akkumulátor töltés esetében meg megint más a helyzet mert ott az akku belső ellenállása változik a töltöttség függvényében, szóval ha egy hagyományos töltőt ráteszel és 14V feszültségre állítod akkor az akku nagy áramot vesz fel a töltés elején a végefelé meg egyre kevesebbet. Ezt hívják fix feszültségű töltésnek ezt tudják a régi  "buta" töltők.   A modern töltők meg programokra vannak osztva. Ugyanis létezik  olyan energiaforrás hogy "áramgenerátor" meg olyna is hogy "feszültséggenerátor"  Az elő egyértelműen fix árammal táplál mindegy mekkora a terhelés ellenállása ( értelemszerűen annak változásakor a feszültség fog változni), a második meg fix feszültséget (és az áram ami változgat).  A modern töltő először áramgenerátorral kezd ha jól Mléxem amíg el nem éri a névleges feszültséget  és utána feszültséggenerátor üzemmódba vált a teljes feltöltődésig....  

Előzmény: refse2 (39025)