Asszem félreértettél, tudom, hogy a Moore az "mór", nem nehéz tudnom, egyik legjob angol ismerősömet pont így hívják... Demi is mór. (ő meg a barátnőm volt 1 darabig... :))
A városnevek ejtéeére írására SZVSZ nicsen logikus magyarázat, lásd Csád, de Chile... Bruxelles, de Párizs, ahogy említetted.
Peking az egy külön eset. Angolul bejdzsing, bár ez legalább olyan messze van az eredetitől, mint a mi Pekingünk, lévén az eredeti köbö "Pejtying". Arról van szó, hogy van egy hivatalos, kidolgozott angol átírási rendszer, aszerint Beijing lett a név. A németek viszont, nem lévén ty betűjük, a k-t lágyították meg, ami logikus is lévén a ty zöngés párja gy, amit már mi magyarok is a g-ből származtatunk, miért ne lehetne a ty a g zöngétlen párjának, a k-nak a borja? Szóval, ők a középső ty-t k-val írták le, mi pedig a német írásmódot vettük át, ami nem csoda, lévén akkortájt a német igen közkedvelt volt errefelé.
Pekingről ennyit...
Hogy a Wien magyarul miért Bécs, arról fogalmam suncs. Ha valaki ezt meg tudná osztani velem, agyam egy régi fekete foltjára kattintana fényárt!
Kid: itt arról lehet szó, hogy a fordítók inkább rutinból, mintsem lélekből dolgoznak, a rutin szerint pedig kid=kölyök, ld. Honey i shrunk the kids... Ugynígy a guy mindíg fickó, a pal mindíg haver, stb.
You play records... Nem tom. Nem láttam a filmet, lehet, hogy arról van szó, hogy tényleg nem tud mást, mint ezt a nevetséges indokot felhozni? Mert jómagam sem tudok az alapjelentésnél egyéb értelmét ennek a mondatnak. Bár, mindíg lehetnek átvitt értelmek, melyeket nem is sejthet az, aki nem él ott. Emléxem, a tolmácsóránkon mondta erre például a tanárnő, hogy volt egy newyorban játszódó film, melyben elhangzott az a mondat, hogy "and you just go and chechk the window in the meantime", ami a szinkronban természetesen úgy hangzott: te pedig nézd meg addig az ablakot. Aztán kiderült, hogy ez egy speckó helyi szleng, annyit tesz, hogy ne zavarj, szívódj fel, tünj el, stb. Na, hát ezt nem csodálom, hogy fáélrefordították, ezt valószínűleg még Londonban is félreértették volna...
Apropó, lekopás... Lehet, hogy írtam már: eredeti szöveg "Beat it , pal! (Kopj le, haver)" felirat: "Üsd meg, haver!"