Törölt nick Creative Commons License 2023.12.02 0 1 10892

Van olyan is, de én az átlagra gondoltam.

 

És arra az időszakra amikor már megengedheted magadnak az audiophile világát (most azt megint hagyjuk honnan inkább ezoteria a dolog és honnan nem). Az még pont nem az egyetemistakor, mert ezeka  diolgok nem olcsó dolgok akkor sem, ha semmi ezoteria nincs benne. Azaz egy jó minőségű átviteli lánc hangfal stb az nagyon nem olcsó buli, egyetemistaként nem hinném hogy sokan ilyennel rendelkeznek..

 

Ráadásul innentől halmozottan és gyorsan romlik a fülünk átvitele ahogy halad előre a korban..... és nem csak akkor ha olyan körülmények között van, ami még belejátszik, pl egész nap ipari zajok között dolgozik, stb. A kor maga sajnos....

 

A másik, hogy az hogy még hallotta, az nem túl egzakt mérés....

 

Ez nem úgy van, hogy a 15000 Hz-t hallod, és a 150001Hz-et nem. Azaz a fül karakterisztikája, hogy meddig hallunk pontosan meg van határozva mekkora hangnyomás mellett mennyire is halljuk és érzékeljük az adott frekvenciát. Azaz megvannak az un töréspontok, -akárhány dB -vel hallod már csak pl a szabványban meghatározott 0dB-s jelhez képest.

 

Ha feljebb tekered és nem 0dB-n vizsgálódsz (mert mérő fülesben már a 0dB is eleve egy igen halk dolog) akkor fals lesz az egész.


Ráadásul már ott indul a bibi, hogy mivel vizsgálod. Egy akármilyen hangszóróra ha ráeresztesz 18kHz-t kb akármi is lejöhet róla akármilyen hangnyomással..... Ezeket etalon, hitelesített eszközökkel szokás meghatározni amik valóban tudják az adott hibahatáron belüli átvitelt.

 

Az nem mérés, hogy jól feltekerjük a hangerőt, majd elkezdjük feltolni a frekit egy akármin is és meddig hallom. Ez nem a halláskarakterisztika meghatározása. Pl a -30db szint egy adott frekvencián alapból már bizonyos munkakörökben nem megengedett mert olyan mértékű a halláskárosodás. de ha jól feltekered hangnyomásban ezt a frekit, meg fogod hallani, holott igazából már messze vagy attól, hogy jól hallod.

Előzmény: laca151 (10883)