Belohin Creative Commons License 2023.11.28 0 0 5841

Kérésre a cukkini felhasználásáról:

 

Minden idény kezdetén, amikor még újdonság, sütni szoktam tésztabundában. Kb. akkorára hagyom nőni, mint amekkorákat árulni is szoktak (20 - 30 cm). Lényeg, hogy ilyenkor még nem szükséges eltávolítani a magrészt. Keresztben felszeletelem (6 - 8 mm vastagra), megsózom, és állni hagyom. Utána lehúzom és leitatom a kiizzadt nedvességet, lisztbe forgatom, bemártom a sűrű, kissé sós palacsintatésztába, és olajban kisütöm.

 

A cukkiniszeleteket meg lehet fűszerezni, és grillen megsütni.

 

Később, amikor már karcsú tök méretűek, kimagozva és felkockázva köret készülhet belőlük. Olajba fűszereket szórok - ilyenkor főként az olaszosakat használom: bazsalikom, oregano, kakukkfű, miefféle ízlés szerint. Aztán  aprított vöröshagyma, fokhagyma, és ha ezek megüvegesedtek, mehet rá a kockázott cukkini. Időnként keverve addig puhítom, amíg félpuha lesz. Ehhez az ételhez nagy méretű serpenyőt ajánlok, mert ha túl vastag rétegben van a cukkini, akkor nagyon szottyos lesz.

 

Próbáltam már olyat, hogy vegyes pörkölt cukkinikockákból, gombából és előzetesen puhára főzött csicseriborsóból. Ugyanebbe keménytojást is el tudok képzelni.

 

Néhány egyéb felhasználást pedig már bejegyeztem a blogba:

https://belohin.blogspot.com/search?q=cukkini&max-results=20&by-date=true