pirate82 Creative Commons License 2023.11.26 0 0 480642

"Ja bazmeg brüsszeli bürokrata fizetésből tök olcsó a hőszipka meg a napelem is, de egy átlag családnak esélye sincs egy 2-3 milliós hőszipkát megvenni, meg hozzá átalakítani a teljes fűtési rendszert. 4-5 milliós költség egy ilyet megcsinálni napelem nélkül."

 

Na ez az. Ha még csak a kazánt kéne lecserélni hőszivattyúra, akkor még lehet hogy sokan meg tudnák lépni, no de igazából az egész rendszert cserélni kell hozzá. Én én most konkrétan tudom, hogy ez mekkora munkával jár. Az földszinti lakrészben, működő, gravitációs vegyes tüzelésű rendszer, illetve gázkazán üzemelt. Az emeleti lakrészen csak a falak állnak, aljzat beton sem készült el ott, így vettük. Szóval adott volt a dolog, hogy jajj de fasza, padlófűtés, meg hőszivattyú, az még okos emberek szerint is ideális és hatékony párosítás. Igenám, de a földszinten az egy működő háztartás volt, radiátorokkal. Mondta a gépész, hogy akár meg lehet tartani ott a radiátoros fűtést, de akkor bazi nagy radiátorokat kell a régiek helyett, mert ezek, nem fognak a 30-50 fokos vízzel jól muzsikálni. Na akkor számolgattunk, hogy pff hááát a radiátorok sem olcsóak, egy egy három soros, jó hosszú radiátor ütögeti a 100 ezer forintot. Arról nem beszélve, hogy kurva nagy helyet foglal. Szóval nagyoljuk el, legyen mondjuk 500 ezer forint csövekkel, ezzel azzal amazzal csak hogy lecserélted a radiátorokat. A lényeg, hogy a nehezebb utat választottuk, jelenleg is töröm az aljzatbetont, inkább építünk lentre is padlófűtést. Nem csak a kiadási oldala nagy adott esetben, hanem elképesztően sok meló. Ezt úgy, hogy közben benne élsz az ingatlanban, nincs az a család aki kivitelezni tudja.

Szóval jól hangzik ez a hőszivattyú+napelem kombó padlófűtéssel, de úgy hogy egyszer csak átalakítod erre a házat, szerintem kevés esélye van.

Az elektromos meg infra fűtéseket meg szerintem hagyjuk...

Előzmény: Pityuuuu (480640)