ötfelezős Creative Commons License 2023.11.26 0 0 141816

"Nyilván az lenne a hosszutávu megoldás a liberalizálnák a villamosenergia piacot. Ez rendesen pofánverné a szolgáltatót. A megfelelő árazás kialakítása mellett."

A kereskedési része 15 éve liberalizálva van. A hálózatos része meg sosem lesz.

Megfelelő árazás senki Kovács Józsinak nem tetszene, mert az egyszerűen drágább lenne. Akkor persze lehetne, hogy savanyúcukorkát osztogat vagy birkanyírást vállal ingyen azon két szolgáltató közül az egyik, akik két-négyszeres áron kínálnák a villanyt, ha átmész hozzájuk, de kinek kéne az?

Szóval a lakossági szolgáltatás az mindig is hatósági áras volt, sőt, aki áramszolgáltatásra váltott koncessziót, az a területen levő lakossági fogyasztókat a hatósági árral együtt a nyakába kapta. Nyakába kapta, mert az veszteséges volt a hatósági áron (nem a rezsicsökkenés jelszóról beszélek, hanem az előtte levő időszakról). A piacliberalizálás működött a nagyfogyasztóknál, akik jóval drágábban vételeztek, mint a lakossági fogyasztók. Például a százhalombattai olajfinomító átment egy másik kereskedőhöz, mert az egy fillérrel olcsóbban kínálta az energia kilowattóráját. Ennyi laufja volt a kereskedőknek. :) Persze, a MOL-nak az egy fillér is sokat jelentett.

Előzmény: Mutual Friend (141814)