Törölt nick Creative Commons License 2023.11.24 0 0 3060

Igen, hasonlóan látom, ahogy írod.

 

Nyugaton sokféle ilyen megoldás van és kb az a két technológia van, amit írsz. Én kértem pár árat itthon, főleg az XPS/EPS-be vájt változatra és nem a pogácsásra. Az alapján a lemez+fűtéscső+osztó meg minden ami szükséges az kb 15-30 ezer forint/négyzetméterre jön ki. De azt azért látom, hogy néha szégyenletesen túl vannak árazva benne a dolgok (lentebb lesz példa) illetve nálunk a felső szinten nem lehet már hagyományos padlófűtést csinálni a magasság és a statika miatt sem, bár ez azt is jelenti, hogy végül is elég lenne csak oda. De azért gondolom a hagyományos padlófűtésnél is szép árak lehetnek, a beton sem olcsó dolog vagy a vasháló. De arra pontosabb négyzetméter áram nincs.

 

Olyat is találtam, amikor valaki az XPS/EPS-be a hornyokat saját maga csinálta: https://www.youtube.com/watch?v=zc1NSeqaA1c ő felső horonymarókat használt a kimarásra. Bár ő rárakta a régi láthatóan mozgó fapadlójára... Viszont a youtube kommentjeiben részletesen ír a tapasztalatairól is, pl hogy mennyibe került (neki 20 eurora jött ki egy négyzetméter) meg arról is, hogy neki néha hallható a cső hőtágulása miatti pattanás szerű apró nesz. Neki alapvetően pozitív tapasztalatai vannak.

 

 

Hornyokat akkor is kellhet maratni, amikor nem SK, hanem kész táblákat használ az ember, mert néha másfele kell menni, mint ami a gyári táblán van. Ilyenkor a videók szerint kézi horonymarót használnak de olyan is, amikor elektromos EPS vágót, youtube-on van ezekről egy rakat videó. Pl ezt: https://jupiter-shop.nl/products/thermische-warmtemes-t-b-v-ideal-droogbouwsystemen A túlárazás abból is látszik, hogy itt pl 400 euro, miközben máshoz meg lehet venni 110-ért is https://www.haustierratgeber.de/ratgeber/nutztiere/stallbedarf/heissschneidegeraet/ (ugyanolyan fejjel is).

 

 

 

 

Azt találtam még, hogy a hőelosztó lemezeket nem mindenhol használják:

pl floortherm, ahol nincs hőelosztó lemez:

 

 

De szinte az összes többinél van, pl upunor siccus:

 

 

De pl a Variotherm-nél pogácsás technológia van és ott nincs hőelosztó lemez, hanem kiöntik az egészet valami masszával (a kontaktom szerint a variotherm elég drága, bár még várom a végleges árajánlatot):

 

 

Amit még találtam:

az alu profilokat meg lehet venni külön is és akkor SK-ban ki lehet marni a fájatokat, ami így jelentősen olcsóbbá teszi a kivitelezést:

https://www.magnumheating.co.uk/products/59-1-water+based/p-260-magnum+dryfloor+(25mm)

 

 

 

 

Előzmény: kiir kalomat (3058)