kiir kalomat Creative Commons License 2023.11.24 0 0 3058

Még mindenki csak az Uponor Minitec-et emlegeti, aki látott már ilyesmit. Ez vékony, de nem szárazesztriches -- szerintem súlyban nem nagyon különbözik a száraz verziótól. Az Uponor Minitec-hez hasonló megoldása a Rehaunak is van a honlapja alapján.

 

Illetve az alábbi oldal ír még két máshol fel nem sorolt márkát, de nem tudom működnek-e (se telefonon, se e-mailen nem tudtam kapcsolatba lépni velük):

https://shop.hemanufaktura.com/felulet-futesi-hutesi-rendszerek-125

 

Külföldön meg rengeteg van, németeknél, olaszoknál, Benelux-államokban - fel se lehet sorolni.

 

Ha jól látom, technológiailag lényegében kétféle verzió van. Az egyik EPS-be mélyített hornyokban futó csövekkel és hőelosztó lemezzel (alumínium fóliával) operál. A másik meg gipszrostos szárazesztrichből vagy egyenesen műanyagból készült rendszerlemezzel indul, ami pogácsás és átyluggatott, így a ráfektetett csöveket körülölelő esztrich/aljzatkiegyenlítő/akármi vékony rétegben is elég lehet. Mindkettő feltételezi a stabil alapot, vagyis lépésálló szigetelésre közvetlenül nem érdemes rakni.

 

Na de árat és gyakorlati tapasztalatot nem nagyon láttam eddig én sem. A legendárium szerint marha drága. Követem, mert engem is érdekelne egy ilyesmi megoldás.

Előzmény: Törölt nick (3057)